ASUS Zenbook

Rečnik nepostojećih reči

Svedoci smo da tehnologija uvodi nove reči u rečnike i svake godine dobijamo po nekoliko desetina odomaćenih novih reči koje postaju zvanično prihvaćene. Međutim, na sajtu ThisWordDoesNotExist.com nalazi se jedan malo drugačiji rečnik – on sadrži nepostojeće reči koje je, zajedno sa njihovim „značenjem“ generisao AI.

PCPress.rs Image

Suštinski, ovaj zanimljivi sajt predstavlja prezentaciju mogućnssti mašinskog učenja. Neke reči i njihova objašnjenja deluju sasvim logično, naišli smo čak i na generisane reči (kovanice) koje zaista postoje, a bilo je naravno i reči koje u najmanju ruku zvuče čudno i neobično.

Tehnologiju je kreirao Thomas Dimson, bivši glavni inženjer u Instagram-u, koji je dizajnirao osnove algoritma za tu namenu. Prilikom razvoja koristio je AI framework GPT-2, koji predstavlja veoma poznatu tehnologiju u AI svetu i koristi se u mnogim jezičkim aplikacijama – od chat botova, pa do kreiranja AI zasnovanih tekstualnih igara. Kao i svi deep learning programi, osnovni princip tehnologije je pretraga paterna u podacima koje pokušava da spoji i replicira. Za tu namenu prati više od osam miliona web stranica. Algoritam zatim mapira kako se pojavljuju reči u rečenicama, njihove pozicije i te informacije upotrebljava za generisanje rečenica i novih, nepostojećih  reči.

Pročitajte i:  Nvidia pravi 3D mapu univerzuma sa najmoćnijim AI superkompjuterom na svetu

Tehnologija koja je ovde predstavljena nema neku korisnu primenu, ali pokazuje kako mašinsko učenje može da se iskoristi za kreativne poslove. U krajnjem slučaju, možete da se pohvalite pred društvom da znate neku jedinstvenu reč – ko zna, možda postane i popularna i uđe u svakodnevnu upotrebu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,