Rečnik nepostojećih reči

Svedoci smo da tehnologija uvodi nove reči u rečnike i svake godine dobijamo po nekoliko desetina odomaćenih novih reči koje postaju zvanično prihvaćene. Međutim, na sajtu ThisWordDoesNotExist.com nalazi se jedan malo drugačiji rečnik – on sadrži nepostojeće reči koje je, zajedno sa njihovim „značenjem“ generisao AI.

PCPress.rs Image

Suštinski, ovaj zanimljivi sajt predstavlja prezentaciju mogućnssti mašinskog učenja. Neke reči i njihova objašnjenja deluju sasvim logično, naišli smo čak i na generisane reči (kovanice) koje zaista postoje, a bilo je naravno i reči koje u najmanju ruku zvuče čudno i neobično.

Tehnologiju je kreirao Thomas Dimson, bivši glavni inženjer u Instagram-u, koji je dizajnirao osnove algoritma za tu namenu. Prilikom razvoja koristio je AI framework GPT-2, koji predstavlja veoma poznatu tehnologiju u AI svetu i koristi se u mnogim jezičkim aplikacijama – od chat botova, pa do kreiranja AI zasnovanih tekstualnih igara. Kao i svi deep learning programi, osnovni princip tehnologije je pretraga paterna u podacima koje pokušava da spoji i replicira. Za tu namenu prati više od osam miliona web stranica. Algoritam zatim mapira kako se pojavljuju reči u rečenicama, njihove pozicije i te informacije upotrebljava za generisanje rečenica i novih, nepostojećih  reči.

Pročitajte i:  Automatizacija poljoprivrede: Robot "L" i povrće

Tehnologija koja je ovde predstavljena nema neku korisnu primenu, ali pokazuje kako mašinsko učenje može da se iskoristi za kreativne poslove. U krajnjem slučaju, možete da se pohvalite pred društvom da znate neku jedinstvenu reč – ko zna, možda postane i popularna i uđe u svakodnevnu upotrebu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,