BIZIT Seminar

SAD i Britanija okrivljuju Rusiju za sajber napade na sajtove Ukrajine

Rusija je odgovorna za sajber napade koji su u januaru pogodili veb stranice ukrajinskih vladinih agencija i velikih banaka, navodi Bela kuća.

PCPress.rs Image

Napad je ipak došao iz Rusije?

Anne Neuberger, zamenik savetnika administracije za nacionalnu bezbednost, rekla je da vlada ima “tehničke informacije koje povezuju rusku Glavnu obaveštajnu upravu ili GRU” sa hakerskim napadima. Neuberger-ova je dodala da je „infrastruktura GRU-a viđena kako prenosi velike količine komunikacije na IP adrese i domene zasnovane na Ukrajini“.

Prema AP i Reuters-u, Britanija je takođe javno pripisala incident Rusiji, rekavši da je vojna obaveštajna agencija te zemlje GRU skoro sigurno umešana.

Dok su napadi uspeli da uklone ciljane ukrajinske veb stranice, Neuberger-ova je rekla da su imali „ograničen uticaj“, zahvaljujući zvaničnicima zemlje koji su ih brzo obezbedili i obnovili.

Ministarstvo odbrane i spoljnih poslova Ukrajine bili su među pogođenim veb sajtovima, a poruka na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku koju su napadači ostavili značila je: „Ukrajinci! Svi vaši lični podaci su postavljeni na javnu mrežu. Svi podaci na računaru su uništeni, nemoguće ih je obnoviti“. U poruci se takođe pominje „istorijska zemlja“ i prikazane su precrtane verzije ukrajinske karte i zastave.

Pročitajte i:  Kineski balon – ne; ali kineske kamere – da!

PCPress.rs Image

Ukrajinsko ministarstvo informisanja je tada saopštilo da postoje rane naznake da je Rusija izvršila napade. Pored toga, Ministarstvo kulture i informacione politike je takođe sugerisalo da su upućivanja na Ukrajinske ultranacionalističke grupe samo pokušaj Rusa da prikriju svoj otisak.

Neuberger-ova je rekla da Bela kuća javno proziva Kremlj, jer „globalna zajednica mora biti spremna da osvetli zlonamerne sajber aktivnosti i da aktere smatra odgovornim za svaku ometajuću ili destruktivnu sajber aktivnost“.

Iako su napadi imali „ograničen uticaj“, Bela kuća veruje da bi Rusija mogla da sprovede više ometajućih aktivnosti u budućnosti nakon čega bi usledila invazija na Ukrajinu.

Predsednik Biden je saopštio da su SAD dobile obaveštajne podatke koji pokazuju da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu u narednim danima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,