PC Press Studio

Samsung – proizvodnja najnaprednih mobilnih čipova 2025.

Samsung Electronics je izložio svoju mapu puta za proširenje svog poslovanja za proizvodnju čipova, uključujući vrhunske poluprovodnike, jer želi da sustigne lidera Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

PCPress.rs Image

Možda najpoznatija po svojim pametnim telefonima, južnokorejska tehnološka kompanija ima ogroman posao sa poluprovodnicima koji je njen glavni pokretač profita. Pravi memorijske čipove koji idu u centre podataka i laptopove.

Ali Samsung takođe ima posao za proizvodnju čipova poznat kao livnica, koja proizvodi poluprovodnike za druge kompanije koje dizajniraju čipove, kao što je Qualcomm.

Ranije ove godine, Samsung je rekao da će početi da proizvodi čipove sa 2-nanometarskim procesom 2025. Kompanija je sada dala detaljniju mapu puta, rekavši da će početi masovnu proizvodnju 2-nm procesa za mobilne aplikacije 2025. godine, a zatim proširiti na računarstvo visokih performansi 2026. i na automobilsku industriju 2027. godine.

Nanometarska cifra se odnosi na veličinu svakog pojedinačnog tranzistora na čipu. Što je tranzistor manji, to se više njih može spakovati na jedan poluprovodnik. Tipično, smanjenje veličine nanometara može dati snažnije i efikasnije čipove.

Pročitajte i:  Apple u 2024. godini planira da poveća kupovinu 3 nm čipova za 50 procenata

Za referencu, Apple najnoviji iPhone procesor je napravljen korišćenjem 5-nm procesa. Samsung predviđa da će pametni telefoni zahtevati naprednije čipove i sprema se za to 2025.

Računarstvo visokih performansi odnosi se na čipove za centre podataka za obuku i primenu aplikacija veštačke inteligencije, pošto Samsung nastoji da iskoristi rast tehnologije, delimično podstaknut popularnošću OpenAI-ovog ChatGPT-a. Nvidia, lider na tržištu AI čipova, oslanja se na livnice kao što je TSMC za proizvodnju svojih poluprovodnika.

Samsungova livnica zaostaje za tajvanskim TSMC-om, najvećim svetskim proizvođačem ugovora, na izvesnoj udaljenosti. U prvom kvartalu godine, TSMC je činio 59% globalnog prihoda livnice poluprovodnika, naspram 13% za Samsung, prema Counterpoint Research. Samsung sada želi da nadoknadi zaostatak povećanjem svog kapaciteta i postavljanjem mape puta za oblasti visokog rasta na tržištu čipova.

Kompanija je ponovila da će njen 1,4-nm proces početi 2027. kako je planirano.

Samsung je takođe rekao da nastavlja da širi svoje kapacitete za proizvodnju čipova, sa novim proizvodnim linijama u Pyeongtaek u Južnoj Koreji i Tayloru Teksasu, koje je Samsung ranije najavio.

Pročitajte i:  Toshiba: Čipovi za upravljanje napajanjem su ključni pokretač rasta

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,