Senzor kiseonika u krvi konačno počinje da se primenjuje na prstenu Oura

SpO2 senzori, koji omogućavaju praćenje kiseonika u krvi, bili su jedna od nadogradnji kada je Oura najavila svoj pametni prsten treće generacije. Jedina kvaka je bila u tome što je, iako je novi Oura Ring imao neophodan hardver, sama funkcija još uvek bila u izradi. Sada, otprilike devet meseci nakon lansiranja, Oura kaže da će senzor kiseonika u krvi konačno početi da se primenjuje za korisnike ove nedelje.

PCPress.rs Image

Metrika kiseonika u krvi postala je sve popularnija kada je u pitanju praćenje sna. Uglavnom radi tako što sija crvene LED diode na vašu kožu. Količina svetlosti koja se zatim reflektuje unazad koristi se za procenu koliko kiseonika ima u krvi. Ova funkcija funkcioniše slično na Oura Ring Gen 3, koji koristi kombinaciju crvenih i infracrvenih LED senzora. Ali dok se mnogi uređaji — poput Apple Watch-a i Samsung Galaxy Watch-a 4 — odlučuju za očitavanja na licu mesta, Oura Ring će kontinuirano meriti SpO2 tokom spavanja.

Oura kaže da će korisnici videti svoje podatke o kiseoniku u krvi u obliku dve nove metrike: prosečan kiseonik u krvi i pravilnost disanja. Prvi je direktan procenat, dok drugi treba da prati „uočljive padove prosečnog nivoa kiseonika u krvi“. To, zauzvrat, treba da pomogne korisnicima da vide koliko je poremećaja spavanja otkriveno u jednoj noći.

Obe metrike će podrazumevano biti uključene, ali korisnici mogu da ih uključe ili isključe iz opcije Senzor kiseonika u krvi u glavnom meniju. Sami pokazatelji će biti prikazani na kartici Spavanje, a sumnjive varijacije će biti prikazane u vremenskoj liniji podeljenoj u intervale od 15 minuta. Svaki interval je predstavljen linijom označenom bojom — tamno plava za nekoliko varijacija, svetloplava za povremene varijacije i bela za česte varijacije.

Uz to, korisnici treba da shvate ove metrike sa rezervom. Kao i svaki wellness uređaj, Oura Ring nije predviđen za upotrebu u medicinskom ili dijagnostičkom kapacitetu. Na primer, iako česti poremećaji spavanja mogu zahtevati da se obratite svom lekaru, to nije automatski znak da imate apneju za spavanje ili bilo koje drugo hronično stanje. Takođe nije pogodna zamena za pulsni oksimetar. U suštini, ova vrsta nosivih podataka o SpO2 je relativno pasivna metrika koja ne varira mnogo na dnevnoj bazi. Ovakve karakteristike su manje-više namenjene da vam pomognu da pratite kada vaši dugoročni trendovi odstupaju od vaše individualne osnovne linije.

Omogućavanje funkcije takođe dolazi sa nekoliko upozorenja. Oura precizira da će senzor kiseonika u krvi biti ograničen na sesije spavanja koje traju duže od tri sata. Kompanija takođe kaže da će omogućavanje senzora SpO2 smanjiti trajanje baterije prstena. Oura Ring Gen 3 ima procenjeni vek trajanja baterije od nedelju dana, ali tokom poslednjih devet meseci, generalno sam dobio oko 4-5 dana sa jednim punjenjem.

Na kraju krajeva, ohrabrujuće je videti da Oura konačno ostvaruje mnoge od obećanih karakteristika Gen 3. Ovo je posebno tačno pošto je Oura uvela novu mesečnu pretplatu od 6 dolara za Gen 3, i kao što možete očekivati, to nije bila popularna odluka među dugogodišnji kupci.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,