BIZIT plus

Šta ako bi pametni telefon postao pametniji?

Google je u sredu, 4. oktobra, na velikom događaju u San Francisku predstavio Pixel 2 i Pixel 2 XL telefone, te mnoge druge uređaje, a glavno pitanje koje je ovom prilikom postavljeno bilo je: šta ako bi pametni telefoni postali pametniji i jednostavniji?

PCPress.rs Image

Dok kompanija Google dominira tržištem softvera za pametne telefone sa svojim Android operativnim sistemima, sa prodajom sopstvenih uređaja ima određene poteškoće. Upravo zbog toga se kompanija nada da će dva nova telefona moći da konkurišu gadget-ima iz Samsung-a, koji je ranije ove godine u prodaju pustio Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus, te Apple-a, koji je prošlog meseca predstavio iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X.

Google svakako čeka dug put do osvajanja većeg dela potrošačkog tela, budući da trenutno drži manje od 1% američkog tržišta kada je u pitanju hardver za pametne telefone, dok Samsung ima oko 21% svetskog tržišta, a Apple nešto ispod 14%.

Događaj u San Francisku otvorio je izvršni direktor Google-a Sundar Pichai, koji je, pošto je odao počast žrtvama napada u Las Vegasu i tri uragana koji su proteklog meseca pogodili Ameriku, ukazao na napredak u poslovanju kompanije koja je, kako kaže, donela revoluciju na polju veštačke inteligencije. On je istakao kako je neophodno da se kompjuteri prilagode načinu na koji žive ljudi, nikako obrnuto, te predstavio spoj veštačke inteligencije, softvera i hardvera, te istakao kako poslednji algoritmi iz kompanije Google nadmašuju sve dosadašnje vizije koje je čovečanstvo imalo.

PCPress.rs Image

Potom je na scenu izašao Rick Osterloh, potpredsednik odeljenja za hardver u Google-u, te se prvo osvrnuo na kupovinu HTC hardvera, da bi potom prikazao video u kojem se detaljno opisuju uspesi kompanije u poslednjoj godini: Google Home, Pixel, 4K Chromecast, Daydream VR, te mnogi drugi. Osterloh je istakao kako je konkurencija na polju proizvodnje pametnih telefona sve veća, te da su sve sličniji po specifikacijama, ali da ipak postoje određene razlike kada su u pitanju iskustva koja kompanije pružaju svojim korisnicima. Kao primer naveo je Google Home, koji ima samo dva mikrofona, za razliku od četiri ili osam koliko obično imaju konkurentni proizvodi, ali koji ipak uspeva da prepoznaje glasovne komande uz pomoć specijalnog mašinskog učenja.

Pročitajte i:  Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

O liniji pametnih zvučnika Home više je govorio Rishi Chandra, potpredsednik odeljenja za proizvode u Google-u, te ga uporedio sa Echo uređajem iz Amazon-a. Kao najveću razliku između ova dva proizvoda istakao je Voice Match opciju, zahvaljujući kojoj Home može da različito odgovara na postavljena pitanja, u zavisnosti od toga sa kim “razgovara”.

Potom je Isabelle Olsson, dizajnerka u okviru Google Home projekta, predstavila Google Home Mini, mali kružni zvučnik koji dolazi u tri boje, a koji će od 19. oktobra moći da se kupi po ceni od 49 dolara.

PCPress.rs Image

Dalje je Yoki Matsuoka iz kompanije Nest govorio o tome kako zajedno sa stručnjacima iz kompanije Google rade na tehnologiji za pametne domove, te kao primer naveo to da Google-ov digitalni asistent može da aktivira pametni TV, da bi korisniku preko pametne kamere iz Nest-a prikazao šta se događa ispred ulaznih vrata. Drugi primer se odnosio na komandu “Hej, Google, laku noć”, koja automatski aktivira sigurnosni alarm, podseća korisnika na planove za sutrašnji dan, te aktivira alarm za buđenje.

Pročitajte i:  Stižu Samsung prstenovi

Onda je predstavljen Google Home Max, veliki pametni zvučnik, za koji se očekuje da će biti konkrencija novom HomePod zvučniku iz kompanije Apple. Opremljen je Smart Sound-om, tehnologijom koja kvalitet i jačinu zvuka prilagođava okruženju, te tako, na primer, može da menja jačinu zvuka da bi nadjačao rad veš mašine. Zvučnik će, navodno, podržavati YouTube Music, Spotify i druge muzičke servise. Trebalo bi da se pojavi u SAD u decembru po ceni od 399 dolara, a u to vreme se očekuje Apple-ov HomePod.

Dalje je predstavljen novi prenosivi računarPixelbook, koji prilično podseća na Lenovo Yoga laptop i Microsoft-ov Surface Book. Ima velike tastere, širok trackpad, ekran od 12,3 inča, 16GB RAM-a, 512GB prostora za skladištenje, te bateriju koja može da traje do 10 sati. Ako u okolini nema bežičnog interneta ovaj uređaj će se na mrežu povezati preko korisnikovog telefona, a dolazi zajedno sa Google-ovim asistentom, te na njemu rade i Google Play aplikacije za pametne telefone. Dostupan je sa tri konfiguracije, a cena kreće od 999 dolara, sa dodatnih 99 dolara za olovku.

Mario Queiroz, direktor odeljenja za Pixel telefone, predstavio je Pixel 2 i Pixel 2 XL. Google Pixel 2 dolazi u 5-inčnoj i 6-inčnoj XL verziji, sa OLED ekranom za manju varijantu, te blago zakrivljenim displejem kod veće varijante koji se prostire od ivice do ivice. Telefoni imaju aluminijumsko kućište i zadnji deo od stakla, kao i prošlogodišnji modeli. Objektiv kamere je veći i blago izbačen, a oba telefona podržavaju Active Edge tehnologiju, što znači da korisnik preko stiska može da aktivira određene funkcije. Prema unapred postavljenim podešavanjima, tako će se aktivirati i Google Assistant, te utišavati telefonski poziv. Kamera koristi nešto što Google naziva “dual-piksel senzorom“, koji se ponaša kao drugi objektiv, te omogućava kameri da napravi za nijansu drugačiju fotografiju u svakom sledećem deliću sekunde. Prednja kamera koristi split pixels tehnologiju, ali ima samo 8 mega piksela. Vlasnici Pixel telefona moći će da čuvaju svoje fotografije i video sadržaje na Google Photos potpuno besplatno i to u nekompresovanoj verziji, što je velika prednost, jer to znači da neće morati da plaćaju dodatno skladištenje. Pixel kamera podržava i razne dodatke za proširenu realnost (AR) uključujući i stikere, te korisnici mogu da dodaju animirane 3D likove i emotikone u fotografije i videe već tokom snimanja.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

Pixel 2 biće dostupan u tri boje: beloj crnoj i plavoj, a oni koji ga poruče unapred, moći će da ga dobiju za oko 650 dolara za verziju od 64GB. Kada je reč o Pixel 2Xl, biće dostupan samo u crnoj i beloj boji i to po ceni od oko 850 dolara za 64GB, a kupci će uz njega besplatno dobijati i Google Home Mini.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: