BIZIT plus

Šta radite u slobodno vreme? Besplatne igre i streaming servisi u klinču

Sa pojavom novih free-to-play video-igara, Netflix se ponovo našao u problemu. Sada ovaj streaming servis pored Fortnitea ugrožava i Apex Legends. Kako tačno besplatne igre ugrožavaju streaming servise kao što je Netflix kada nisu ista vrsta zabave?

fortnite igra na mobilnom telefonu

Razvoj tehnologija doneo je neverovatan izbor kada je trošenje vremena u pitanju. I dok je ranije postojalo samo par TV kanala, a video rekorder predstavljao tehnološku revoluciju, sada je opcija i previše. Netflix je do sada uspešno čuvao svoju poziciju najboljeg streaming servisa, siguran da niko ne može da ga ugrozi. Ta pozicija se nije mnogo poremetila ni sa pojavom brojne konkurencije kao što su: Amazon Prime, HBO GO, Hulu i mnogi drugi. Čak ni Disney+ ne bi trebalo da mnogo potrese streaming giganta.

Ono što može umnogome da utiče na poslovanje su – besplatne igre! Reč je o free-to-play igrama koje se bore za isto slobodno vreme korisnika. Dan ima samo 24 sata, pa a vremena za zabavu je još manje, pa tako korisnici često imaju dilemu da li da se igraju ili da gledaju nešto na Netflixu ili nekom drugom streaming servisu. Besplatne igre su za mnoge ipak prvi izbor i to iz dva razloga.

Pročitajte i:  Netflix vraća Black Mirror 2025 

Besplatne igre i streaming servisi u borbi za slobodno vreme

Prvi razlog zašto su free-2-play igre u prednosti je njihova dostupnost. One su besplatne, a samim tim privlačnije za igrače. Druga stvar je njihova zaraznost, pa je tako Fortnite trenutno najpopularnija igra na planeti. A kada se u nešto toliko uživite onda poželite da počastite sebe nekim sitnicama u okviru igre. Kada to uradite otvara se Pandorina kutija gde se stalno kupuje nešto, što paradoksalno igranje besplatnih igara čini skupljim od onih koje se plaćaju!

I taman kada se Netflix navikao na Fortnite kao konkurenciju pojavio se novi pretendent na tron – Apex Legends. Reč je o ambicioznoj free-to-play igri iza koje stoji gejming gigant Electronic Arts. Kombinacijom besplatnosti i dobrog marketinga igra je već u prvoj nedelji dobila 25 miliona igrača. Verujemo da su mnogi od njih odustali od bindžovanja neke serije sa Netflixa kako bi se posvetili novim izazovima.

PCPress.rs Image

Činjenica je da je ovakvi naslovi forsiraju igrače da se fokusiraju samo na jednu igru kako bi bili u toku. To znači da nas tek očekuje sudar Battle Royale giganata gde je Fortnite još uvek u prednosti. Ko zna, možda nakon par izgubljenih rundi gejmeri ipak odluče da se odmore uz Netflix.

Pročitajte i:  realme 12+: Plus koji daje više

A gde su tu besplatne igre za mobilne uređaje?

Kao da međusobna borba Battle Royale naslova nije dovolja, tu je more besplatnih igara za mobilne telefone. Ovi naslovi imaju izuzetan uspeh, što industriju igara čini izuzetno profitabilnom. One trenutno donose rekordne prihode, a jedan od najboljih primera je Candy Crush Saga koja donosi više para nego sve Blizzard igre zajedno!

To se naročito odnosi na Kinu, gde su igre za mobilne telefone izuzetno popularne. Borba streaming servisa sa besplatnim igrama za mobilne uređaje u ovom slučaju poprima novu dimenziju – borba za casual igrače, od kojih su mnogi žene!

I tako se ta publika umesto da gleda neku seriju na internetu, okreće slaganju kockica, pronalaženju skrivenih predmeta ili rešavanju zagonetki (i kupovini raznih “jeftinih”dodataka). Kako stvari stoje, navike ljudi se ubrzano menjaju, a industrija zabave očajnički pokušava da održi korak sa njima.

Ovde je takođe presudna dostupnost. Više nam nije potrebna konzola, već je sam telefon igračka platforma sa besplatnim sadržajem (i gomilom mikrotransakcija, ali ko broji), dok se streaming servisi i dalje plaćaju.  Ipak, oni su daleko od poraza.

Pročitajte i:  Motorola g04 nudi premijum dizajn i performanse po sjajnoj ceni

PCPress.rs Image

Streaming servisi uzvraćaju udarac

I dok konkurencija nadire sa svih strana, Netflix se ipak održava nekako na površini ulaganjem milijardi dolara u originalni sadržaj. Iako je Netflix globalni gospodar kada je gledanje filmova i serija na internetu u pitanju, konkurencija stiže uskoro. Disney korporacija je najavila sopstveni streaming servis, Disney+. On će sadržati filmove i serije iz Disney, Pixar i Marvel kuhinje, a tu će uskoro biti i Foxovi naslovi nakon što se kompletira kupovina ove kompanije.

Jasno je da je nemoguće ispratiti poplavu kvalitetnog programa, novih igara i ostalih zabavnih sadržaja. Pre svega, ne možemo sve to da platimo, ali šta ako je to besplatno? Apex Legends i Fortnite sa ovom filozofijom trenutno zarađuju milijarde dolara.

Možda kad bi i Netflix bio besplatan, ali sa reklamama? Neka hvala, platićemo samo da ne gledamo reklamne blokove. Šta vi radite u slobodno vreme? Da li u slobodno vreme ignorišete moderne tehnologije ili želite još bogatiji izbor zabave?

 

Facebook komentari: