Data centri 2024

Stiže Apple TV streaming servis i još tri značajne usluge

Kompanija Apple je spremila nekoliko iznenađenja na prezentaciji u Kaliforniji. Ubedljivo najvažnija vest je Apple TV Plus streaming servis koji su predstavile holivudske zvezde.

apple tv+ plus streaming service

Svake godine Apple predstavlja nove proizvode i usluge sa obećanjem da su u pitanju revolucionarna rešenja. Sa odlaskom Stevea Jobsa, revolucije je sve manje, ali i dalje ostaje – evolucija. Izvršni direktor Tim Cook ovog puta je prezentovao isključivo servise, tako da je izostala najava nekog novog telefona ili sata. To je velika promena u odnosu na prošle godine, ali to je druga tema.

U fokusu konferencije bila je nova platforma za streaming filmova i serija. Na ovo tržište se Apple uključuje sa Apple TV+ servisom. Uz njegovu pomoć će pokušati da ugrozi poziciju Netflixa koji je globalni lider. Ovaj servis je ujedno bio glavna tema na Apple događaju, ali daleko od toga da je novi streaming servis jedina novost.

Najavljena je i gaming platforma, kreditna kartica i unapređena news aplikacija. Ipak, krenimo redom, od glamurozne najave Apple TV Plus streaming servisa.

Apple TV+

Apple TV Plus je najavljeni streaming servis koji će biti dostupan na Apple uređajima i smart televizorima u vidu aplikacije. Ideja je da se ponudi izbor programa čak i sa drugih servisa u vidu paketa. Kako je najavljeno, platforma će imati sadržaj u sopstvenoj produkciji (Apple Originals?), kao i postojeće serije i filmove sa Hulu i HBO.

Kompanija Apple je odlučna u želju da uzme deo streaming kolača u kome trenutno najviše uživa Netflix. Platformu su podržale holivudske zvezde kao što su: Jennifer Aniston, Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Jason Momoa, Reese Witherspoon i Steve Carell kako bi se prezentovala fokusiranost na originalni program.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Interesantno je da je Apple TV+ podržao Spielberg. On je nedavno ušao u sukob sa Netflixom zbog filmova sa ove platforme koji konkurišu za Oskara. Šta će se desiti ako Apple uradi slično i predloži baš njegov (TV) film za prestižnu nagradu? Interensatno je da će aplikacija će biti dostupna i na konkurentnim uređajima kao što su: Samsung, LG, Sony i Vizio smart televizori, kao i na Amazon Firestick i Roku uređajima. Iznos pretplate nije objavljen, dok je lansiranje servisa planirano za jesen ove godine.

Apple News+ virtuelni novinski štand

U želji da smanji oslanjanje kompanije na hardver, Apple je ponudio još jedan online servis, Apple News+, tj. virtuelni novinski štand. Reč je servisu koji će nuditi preko 300 magazina i novina po ceni od 9,99 dolara mesečno. Slične platforme su i ranije postojale, tako da nije reč o nekom revolucionarnom proizvodu, ali to nije ni ambicija.

Apple News

Za sada je sigurno da će biti dostupni magazini kao što su Marie Claire, Vogue, New Yorker, Esquire, National Geographic, Rolling Stone, kao i novine Wall Street Journal.  Apple News+ je već dostupan u Severnoj Americi, a očekuje se da u toku godine bude dostupan i u Evropi. Aplikacija je dostupna samo za Apple uređaje.

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Apple Card kreditna kartica

Nakon Apple TV streaming servisa, na red je došla prezentacija Apple kreditne kartice. Ona je kreirana od strane kompanija Goldman Sachs i MasterCard, a nudiće određene bonuse prilikom kupovine. Kartica će u fizičkoj varijanti biti izrađena od titanijuma, a postojaće i verzija za iPhone uređaje.

Apple Card

Apple Card će biti deo Apple Wallet aplikacije, a nudiće korisnicima bolje uslove kupovine uz Apple Pay opcije direktno sa telefona. Iz kompanije obećavaju pojednostavljivanje procesa plaćanja, eliminisanje provizije, dok će se istovremeno nuditi bolji uslovi plaćanja na rate uz novi bezbednosti i privatnosti.

Interesantno je da se na (fizičkoj verziji) kartici neće nalaziti broj računa niti će imati prostor za potpis vlasnika. Očekuje se da će kartica biti dostupna na leto u SAD.

Apple Arcade gaming streaming servis

U okviru konferencije predstavljena je gaming platforma Apple Arcade koja će nuditi (za sada) 100 ekskluzivnih video-igara. Kako će servis raditi po principu pretplate igre neće imati mikrotransakcije, oglase, a garantovaće se i privatnost podataka.

Apple obećava igre koje će biti interesantne svim uzrastima a čiji će fokus biti na originalnosti, kvalitetu, kreativnosti i zabavi. Igre će moći da se igraju offline, što je sušta suprotnost od Google servisa Stadia.

Apple Arcade servis za video-igre igrice

Najavljeno je da će servisi biti dostupan u preko 150 zemalja već na jesen, a očekuje se da će pretplata iznositi oko 10 dolara mesečno. Iako je procenjeno da tržište igara za iOS platformu vredi preko 33,5 milijardi dolara, čelnici kompanije veruju da postoji mesto i za Apple Arcade.

Pročitajte i:  Apple nastavlja da ulaže u Kini

Naravno, uspeh gaming platforme najviše zavisi od sadržaja. Ako su igre dosadne neće privući dovoljan broj pretplatnika. Prilično je ambiciozno praviti igre isključivo za potrebe Apple Arcade platforme, ali čak je i jedna odlična ekskluzivna igra dovoljna da pokrene sve.

Da li će Apple uspeti da zavlada tržištem online multimedijalne zabave?

Prezentacija ovako velikog broja novih online projekata govori o želji kompanije Apple da manje zavisi od prodaje uređaja. Ipak, baš kao što se i tržište mobilnih telefona sve više razvija, tako i tržište online servisa nudi brojne izazove za Tima Cooka i ekipu. I dok je iPhone sinonim za uspeh među telefonima, kada je streaming u pitanju Netflix je ipak na prvom mestu, a tu su i mnogi drugi.

Isto važi i za druge online usluge gde Apple ulazi sa svojim proizvodima. Biće interesantno pratiti aktivnosti kompanije u narednom periodu gde će se iskristalisati koje su namere Applea. Ukoliko uspostavi dominaciju i na tržištu online entertainment usluga, to će biti velika pobeda za IT giganta koji je jedna od najbogatijih kompanija na svetu.

Izvor: Apple

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,