BIZIT plus

Threads aplikacija mogla bi uvesti nešto novo

Šef Instagrama Adam Mosseri rekao je u odgovoru na Threads da njegov tim radi na API-ju za Threads, uprkos zabrinutosti da bi to pomogao izdavačima da proguraju sadržaj više nego kreatorima. TechCrunch je uočio njegov odgovor u niti u kojoj Casey Newton iz Platformera rekao drugom korisniku da je nedostatak API-ja za programere razlog zašto Threads nema ekvivalent TweetDeck-a.

PCPress.rs Image

Ako je API dovoljno robustan, mogao bi da otvori platformu za nove ideje, izražene kroz aplikacije trećih strana i veb iskustva, o tome kako zapravo komunicirati sa Threads-om ili gledati njegov sadržaj. Takođe bi mogao da doda funkcije koje Threads trenutno nedostaju, kao što su liste ili mogućnost praćenja određenih tema.

Velike društvene platforme kao što su X, ranije Twitter i Reddit, unele su izmene u svoje politike API-ja koje su programeri trećih strana smatrali neprijateljskim, primoravajući aplikacije da se gase ili odvajaju od platformi. Neki su prešli da prave klijente za druge platforme – na primer, kreatori Tweetbota su kreirali Ivory za Mastodon. Ali Threads, sa svojih skoro 100 miliona aktivnih korisnika mesečno, je posebno zelena pašnjaka u poređenju sa Mastodontom, Bluesky i svim ostalim X alternativama koje su se nedavno pojavile.

Pročitajte i:  Threads fediverse beta za deljenje postova na Mastodon-u 

Osim toga da li i kako Threads može da uvede API, otvoreno je pitanje da li će se i kako platforma pozabaviti integracijom sa otvorenim protokolom društvenih medija ActivityPub. Moseri se otvoreno obavezao da će Threads povezati sa otvorenim protokolom društvenih medija. Čak je napravljen i mali korak u tom pravcu, omogućavajući verifikaciju vašeg Threads profila u takozvanom fediverse. Ako zaista počne da podržava ActivityPub, mogli biste početi da vidite Threads postove u fediverse feed-u koji takođe uključuje postove sa Mastodona, Reddit alternativnog Lemmija i bilo koje druge platforme koja radi na protokolu.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: