Toyota patentira kinetička sedišta

Prijavu za patent pod nazivom „Kinetički jastuci za sedišta za vozila“ Toyota je podnela Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) 2. februara 2023. i objavila 8. juna. Patent opisuje jastuke sedišta postavljene na podokvir, omogućavajući im da se pomeraju kao odgovor na sile koje deluju na sedište.

PCPress.rs Image

Prema aplikaciji, dizajn sedišta treba da smanji zamor ograničavanjem kretanja tela vozača. Okretno kretanje sklopa sedišta pomaže da se vozač zadrži u centru sedišta umesto da bude zabačen od strane vozila, kao što je tokom skretanja ili kada vozite preko neravnog terena.

Ovo izgleda slično nameri dizajna IsoDinamic Performance Seat-a koje će biti dostupno na Tacoma TRD Pro. Toyotini materijali za štampu govore o smanjenju umora i stabilizaciji vidnog polja vozača omogućavajući sedištu da se pomeri, sa amortizerima koji prigušuju to kretanje kako se ne bi preneli na putnika.

Kao i IsoDinamic Performance Seat, kinetički dizajn sedišta prikazan u aplikaciji ima dva amortizera na naslonu sedišta, zajedno sa još dva ispod sedišta. Ovo omogućava da se sedište okreće ili naginje po potrebi. Putnici mogu podesiti količinu kretanja kroz korisnički interfejs vozila.

Pročitajte i:  Taktički generatori pokretani hidrogenom

S obzirom na to da je IsoDinamic Performance Seat već krenuo u proizvodnju u Tacoma TRD Pro 2024 (biće ekskluzivan za tu kategoriju fokusiranu na terensku vožnju), bilo bi iznenađujuće za Toyotu da lansira drugi dizajn pokretnog sedišta. Ova patentna prijava mogla bi biti samo pokušaj da se spreče drugi proizvođači automobila da implementiraju sličan dizajn u svoja vozila.

Izvor: motorauthority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,