Tri-rotorni volan omogućava kontrolu vozila 

Inovatori u NASA Džonson svemirskom centru razvili su programabilni volan nazvan Tri-Rotor, koji omogućava astronautu mogućnost da lako upravlja vozilom na površini planete ili Meseca uprkos ograničenoj pokretljivosti svemirskog odela. Ova tehnologija je prvobitno zamišljena za rad lunarnog terenskog vozila (LTV) kako bi se poboljšala u odnosu na prethodne ručne kontrolere Apolloera. U ponovnoj proceni kinematike svemirskog odela, kao što su rotirajući ručni zglob i rameni zglob iz tri dela, inženjeri su razvili poboljšani i programabilni ručni kontroler koji je postao Tri-Rotor. 

 Dizajn se sastoji od dve ručice sa prorezima koje se rotiraju nezavisno na suprotnim stranama glavnog tela Tri-Rotora. Svaka ručka je programabilna i može se rotirati za 45 stepeni. U ovoj iteraciji, desna ručka se rotira u smeru suprotnom od kazaljke na satu i deluje kao akcelerator i kočnica. Leva ručka se rotira u smeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu i kontroliše pomeranje pri čemu se zadnji točkovi vozila okreću u istom smeru kao i prednji točkovi, olakšavajući dijagonalno ili eventualno bočno kretanje. 

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

 Glavno telo Tri-Rotora rotira na centralnoj osovini poput automobilskog volana i može da obezbedi usmereni ulaz za upravljanje poput Akermann funkcije. Ručke na Tri-Rotoru su dizajnirane imajući na umu kinematiku svemirskog odela i njima se upravlja korišćenjem relativno lako. 

 Ovi elementi znače da bi operater morao da koristi samo svoje ruke za kontrolu smera i gasa. Za borbu protiv umora tokom rada vozila, Tri-Rotor omogućava astronautu da podupre ruke na posebnim izbočinama koje se nalaze na spoljašnjoj strani upravljačkih ručki. 

 Zbog programabilne prirode Tri-Rotora, on može imati komercijalnu primenu u bilo kojoj industriji koja koristi kontrolnu palicu, volan ili jaram. Uređaj može biti posebno koristan u opasnim okruženjima gde operateri obučeni u zaštitnu opremu imaju ograničenu mogućnost pokreta. 

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *