Tužena Nvidia zbog navodnih ukradenih poslovnih tajni 

Ako ste se ikada osramotili tako što ste javno podelili deo ekrana koji niste trebali, razmislite o Mohammadu Moniruzzamanu, za koga se tvrdi da je pokazao izvorni kod koji je ukrao od bivšeg poslodavca tokom Microsoft Teams poziva sa te iste kompanije. Incident je izašao na videlo u tužbi koju je pokrenuo Moniruzzamanov stari poslodavac, kompanija za automobilsku tehnologiju Valeo, koja tuži Nvidiju – kompaniju u koju je Moniruzzaman prešao – i optužuje je da je imala koristi od ovih ukradenih poslovnih tajni. 

PCPress.rs Image

Nvidia je provela veći deo decenije pokušavajući da se proširi na automobilsko tržište. Valeo tvrdi da je Moniruzzaman „neovlašćeno preuzeo ceo izvorni kod Valeo naprednog sistema za pomoć pri parkiranju i vožnji“ početkom 2021. godine, zajedno sa „dezultima Valeo Word dokumenata, PowerPoint prezentacija, PDF datoteka i Excel tabela koje objašnjavaju različite aspekte tehnologije ” pre nego što je otišao da se pridruži Nvidiji u avgustu te godine. 

Ova navodna krađa izašla je na videlo u martu sledeće godine, kada su zaposleni iz Nvidiai Valea zajedno radili na zajedničkom projektu pomoći pri parkiranju za neimenovanog proizvođača automobilskih delova. Nvidia je dobila ugovor za razvoj softvera na projektu, dok je Valeo obezbeđivao ultrazvučni senzorski hardver. U tužbi se tvrdi: 

Pročitajte i:  Microsoft najavio otpuštanja i restruktuiranje svoje Mixed reality divizije

 „Za 8. mart 2022. zakazan je jedan od ovih videokonferencijskih sastanaka. G. Moniruzzaman, sada zaposlen u Nvidiji, prisustvovao je videokonferencijskom razgovoru… i tokom razgovora dijelio ekran svog kompjutera. Međutim, kada je minimizirao PowerPoint prezentaciju koju je delio, otkrio je jednu od Valeovih doslovnih datoteka izvornog koda otvorenu na njegovom računaru. Toliko je drska bila krađa gospodina Moniruzzamana, da je putanja do datoteke na njegovom ekranu i dalje pisala „ValeoDocs“. Valeo učesnici u videokonferencijskom pozivu su odmah prepoznali izvorni kod i napravili snimak ekrana pre nego što je gospodin Moniruzzaman upozoren na svoju grešku. Tada je već bilo kasno da se prikriju njegovi tragovi.” 

U tužbi se dalje navodi da je njemačka policija „otkrila Valeo dokumentaciju i hardver zakačene na zidove kućne kancelarije gospodina Moniruzzamana“ kada je izvršila raciju u njegovom domu u okviru krivične istrage, te da su Valeov softver i dokumenti pronađeni na njegovom Nvidia računaru kada su ga zaplenili istražitelji. Moniruzzaman je priznao da je ukrao Valeov softver kada ga je ispitivala nemačka policija, navodi se u tužbi. 

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

 Portparol Nvidianije odmah odgovorio na zahtev The Vergea za komentar i odbio je da komentariše Bloombergu. Ali u pismu poslatom Valeovim advokatima, advokatska firma koja zastupa Nvidiju tvrdi da kompanija „nema interesa za Valeov kod ili njegove navodne poslovne tajne i da je preduzela brze konkretne korake da zaštiti prava vašeg klijenta“. Moniruzzaman je rekao Nvidiji da je izvorni kod pohranjen samo lokalno na njegovom laptopu i da se ne dijeli sa drugim zaposlenima u Nvidiji. 

 Bloomberg napominje da je Moniruzzaman osuđen za kršenje Valeovih poslovnih tajni u Nemačkoj u septembru i kažnjen sa 14.400 evra (15.724 dolara). Ali iako Nvidia kaže da nema interesa da koristi ukradeni kod, Valeo navodi da je njegov konkurent i dalje imao koristi od toga, uštedeći „milione dolara u troškovima razvoja“. A ako je kod spojen u Nvidijinu bazu podataka nakon „opsežnih izmena i povratnih informacija od strane drugih zaposlenih“, onda Valeo kaže da je „nerealno“ misliti da bi ikada mogao biti u potpunosti uklonjen. 

Kao rezultat toga, Valeo traži odštetu i sudsku zabranu da spreči Nvidiju i njene zaposlene da koriste ili dele njene poslovne tajne. Registar navodi da datum suđenja poroti tek treba da bude objavljen. 

Pročitajte i:  Microsoft vas podseća da napustite lokalne naloge na Windows 10

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,