Top50 Glas publike

Vertiv: „Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova data centara“

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Poslednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti cloud-a, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rešenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova data centara koje su identifikovali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.

PCPress.rs Image

Najnoviji hibridni model omogućiće organizacijama da zadrže kontrolu nad osetljivim podacima, ne ometajući njihovu sposobnost da zadovolje potrebe uvek rastuće potražnje potrošača za povećanim kapacitetom i mogućnostima. Budući da povezanost i dostupnost postaju spojeni koncepti u novonastalom ekosistemu podataka, premija će biti određena neprekidnom komunikacijom od core-a do cloud-a i edge-a.

„Novonastala ravnoteža nastaje u prostoru data centara, dok se industrija nosi s izazovima kapaciteta i naprednim aplikacijama koje nameću potrebne izmene. U isto vreme, brzina primene postaje najvažniji element pri donošenju odluka u IT industriji te će samim tim oblikovati ulaganja i inovacije u 2020. godini i nadalje. To će se manifestovati na mnogo načina, ali poruka koja se šalje dobavljačima data centara je jasna i glasi: Status quo nije prihvatljiv.“, rekao je izvršni direktor Vertiva, Rob Johnson.

PCPress.rs Image

Ovo su pet trendova data centara koji će oblikovati budućnost IT industrije.

  1. Hibridne arhitekture postaju sve poželjnije. Iako će cloud biti važan deo IT strategije većine organizacija, primetna je suptilna promena u strategiji s obzirom na to da organizacije nastoje da prilagode svoj portfolio i potrošnju s potrebama svojih aplikacija. Pojavom povećanog broja hibridnih modela, postaje jasnija uloga data centara i preduzeća u ovom spoju koji najbolje funkcioniše u modernim organizacijama.
  2. Brzina implementacije kao nova trka u naoružanju. Kako se tehnološke i sistemske mogućnosti izjednačavaju, data centri i IT menadžeri fokusiraće se na druge kriterijume pri biranju opreme. Cena je uvek bitan faktor, ali sve više će brzina primene uticati na izbor te će potencijalno biti ključan faktor odluke. U slučaju kada su svi faktori izjednačeni, svaka prednost u brzini implementacije i aktivacije može biti ključna. Ovo se posebno odnosi na IT sektor koji sve više naginje edge-u u današnjim distribuiranim mrežama, gde kasna isporuka znači nedostatak usluge, a time i prihoda.
  3. Prosečna gustoća rack-a ostaje statična, ali… iako će prosečna gustoća rack-a u najboljem slučaju odražavati edge povećanja, porast naprednih aplikacija i opterećenja povezanih s veštačkom inteligencijom (AI), poput mašinskog učenja i dubokog učenja, stvoriće „džepove“ računarstva visokih performansi nužnim i uobičajenijim. Stručnjaci iz Vertiva predviđaju da će se navedeno prvobitno implementirati na području zaštite, napredne analitike i proizvodnje u 2020, što će postaviti temelje za širu primenu u 2021. i nadalje. Iako zasad spomenuti rack-ovi predstavljaju tek minoran postotak ukupnih, izazovan su element koji je bitno ne shvatiti olako. Sve veći interes za direktno hlađenje tekućinom odgovor je na potrebe računarstva visokih performansi.
  4. Baterije su isplative. U 2016 godini stručnjaci iz Vertiva predvideli su da će se Li-Ion baterije početi da se intenzivnije koriste u data centrima. Ovo se pokazalo kao tačno, s obzirom na to da danas navedene baterije čine značajan udeo u UPS tržištu baterija te da je taj udeo u rastu. Sledeći korak je iskoristiti fleksibilnost Li-Ion baterija te ostalih alternativnih baterija, kao što je tanka ploča čistog olova (TPPL) u svrhu daljeg smanjenja troškova. U 2020, sve će više organizacija početi da prodaju energiju pohranjenu u ovim baterijama uslužnom sistemu kako bi se stabilizovala mreža. Ovaj trend biće bitan element u raspravi o održivosti u industriji data centara.
  5. Globalno? Iako je SAD, posebno Silicijumska dolina, bila epicentar digitalnog sveta i razvoja data centara ove generacije, inovacije mogu da nastanu bilo gde. Ekosistem koji se posebno ističe u ovom slučaju nastaje u Kini. Data centri širom Evrope i u drugim azijskim, ali i tržištima Južnog Pacifika, poput Australije, Novog Zelanda i Singapura, razvijaju se i odvajaju od tradicionalnih praksi temeljenih na specifičnim regionalnim pitanjima koja se odnose na privatnost podataka, kontrolu i održivost. Na primer, Opšta regulativa o zaštiti podataka (GDPR) donosi teške odluke vezane za upravljanje podacima širom sveta. Ovi problemi, kao i povećan fokus na učinak koji imaju na okolinu, dovode do razmišljanja o hibridnim modelima i čuvanju podataka. U Kini neki data centri su koristili jednosmerno napajanje 240 V na fabrički modifikovanim uređajima +u svrhu poboljšanja učinkovitosti i smanjenja troškova. Jednosmerno napajanje dugo je bilo teoretski cilj za američke data centre, a nije teško zamisliti i druge delove sveta kako usvajaju model koji se danas koristi u Kini.
Pročitajte i:  Data science – posao budućnosti

PCPress.rs Image

„Vertiv beleži impresivnu stopu uspeha u predviđanju promena na tržištu i trendova u industriji data centara. Trendovi data centara u 2020. predstavljaju izazov, ali i priliku onima koji su sposobni da ih prepoznaju i iskoriste. Jasno je da se način poslovanja transformiše i da kompanije, kako bi opstale, treba da se prilagode. Slažem se da će trendovi poput clouda, hibridnih modela i Li-Ion baterija biti važne teme ove godine u Hrvatskoj, ali i u svetu.“, komentarisao je Igor Grdić, član uprave Vertiv Croatia.

Prošli mesec, Vertiv je najavio spajanje s korporacijom GS Acquisition Holdings, što će rezultovati da se kompanija uvrsti na njujoršku berzu. GSAH je akvizicijska kompanija koja posluje u susponzorstvu filijale Goldman Sachs Grupe i David M. Cotea. Usled spajanja na mesto izvršnog direktora Vertiva stupiće David M. Cote, izvršni direktor GSAH-a. Očekuje se da će se spajanje zaključiti u prvom tromesečju 2020.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,