N Central domination

Vlada Južne Koreje prelazi na Linux

Neke vlade su možda odustale od Linux-a, ali Južna Koreja izgleda ne deli njihovo mišljenje. Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosti ove zemlje istaklo je planove za prebacivanje vladinih računara sa Windows-a na Linux kako zbog manjih troškova tako i zbog smanjene zavisnosti od jednog operativnog sistema. Ministarstvo će probati Linux na svojim računarima i proširiti ga na druge ako ne bude bilo većih problema sa kompatibilnošću ili bezbednošću.

PCPress.rs Image

Nije izvesno koje Linux distribucije će vlada da koristi, a u ovoj fazi ne postoji poseban raspored i tačan plan. Prelazak ne bi trebalo da bude iznenađenje. Besplatna podrška za Windows 7 ukida se u januaru 2020. godine, a produžetak bi mogao da bude skup za održavanje velikog broja radnih stanica. Južna Koreja bi morala da nadogradi na noviju verziju Windows-a nakon 2023. godine, da bi mogli da funkcionišu. Iako bi i dalje postojali troškovi podrške, možda bi ih bilo lakše podneti.

Microsoft možda neće biti toliko entuzijastičan ako se taj prelaz nastavi. Međutim, verovatno neće biti toliko zabrinut kao što bi možda bio pre deset godina. Moderni Microsoft je više zainteresovan za usluge u cloud-u nego za prodaju kopija Windows-a. Kompanija bi i dalje mogla da profitira nakon prelaska Južne Koreje, jednostavno tako što bi svoje online usluge učinila neophodnim.

Pročitajte i:  Linux uređaji su „sve više” pod napadom hakera, upozoravaju istraživači bezbednosti

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,