ePlaneta

Volta Trucks prijavio bankrot zbog nedostatka investicija

Volta Trucks proglasila je bankrot u Švedskoj nakon četiri godine poslovanja. Odbor proizvođača električnih vozila objavio je vest u saopštenju u kojem se zahvaljuje svojim radnicima i ukazuje na postojeća dostignuća i nedostignut potencijal.

PCPress.rs Image

„Stvorili smo prvi u svetu namenski napravljen potpuno električni kamion od 16 tona, uključujući jedinstveni dizajn kabine i šasije, koji bi doprineo dekarbonizaciji životne sredine i poboljšao zdravlje i bezbednost i kvalitet vazduha u urbanim centrima. Kompanija je pilotirala svoje vozilo za dostavu, Volta Zero, u pet evropskih zemalja i prvobitno je planirala da se proširi na Los Anđeles sredinom 2023. godine.”

Volta Trucks ne priznaje da je sama kriva za bankrot

Volta Trucks krivi svoju situaciju, delimično, za još jedan bankrot: njegov dobavljač baterija, Proterra, podneo je zahtev za zaštitu od bankrota u avgustu nakon napora da se smanje troškovi. Prema Volta Trucks-u, ovakav razvoj događaja smanjio je broj vozila koje je planirao da proizvede i učinio je prikupljanje kapitala neophodnog za nastavak poslovanja izazovnijim.

Industrija električnih vozila suočila se sa velikim brojem otpuštanja i zatvaranja, posebno od startapova koji se kreću u polju koje se stalno razvija (i problemima u lancu snabdevanja). Lordstown Motors je sredinom 2023. godine proglasio bankrot nakon pet godina poslovanja, a Arrival je prošao kroz više krugova otpuštanja sa svim znacima koji ukazuju na bankrot – da navedemo samo dva primera. Kao što je bio slučaj sa Lordstown Motorsom, Volta Trucks bi mogao tražiti kupca za svoju postojeću tehnologiju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: