BIZIT plus

WannaCry virus napao Boeing

Fabrika aviona Boeing našla se pod napadom WannaCry virusa što može ozbiljno da utiče na funkcionisanje ove kompanije.

WannaCry virus napao Boeing

Infekcija virusom je otkrivena u obaveštenju glavnog inženjera iz sektora komercijalnih aviona. Ovaj ransomware se po njegovom izveštaju ubrzano širi, a već su neki sektori sa automatizovanim mašinama za sklapanja prestale sa radom. Ono što najviše zabrinjava je mogućnost da se WannaCry virus proširi u opremu za testiranje funkcionalnosti letelica, ali i da dođe do softvera u samim avionima.

U pokušaju da lokalizuje PR požar koji je nastao, iz Boeinga su rekli da su neki izveštaji medija netačni sa pogrešno procenjenom ozbiljnošću situacije. Po njihovim rečima centar za bezbednost je detektovao ograničeno pojavljivanje virusa koji je uticao na mali broj sistema. Iz Boeinga ističu da su sprovedene aktivnosti koje će ukloniti smetnje, a posebno je istaknuto da virus neće uticati na proizvodnju i isporuku.

Ko stoji iza WannaCry virusa?

WannaCry je ransomware softver koji može da zaključa fajlove dok se hakerima ne isplati otkup. Do sada je ovaj virus zabeležen u nekoliko velikih sistema, kao što su bolnice, banke, pa čak i u sistemima vlada nekoliko zemalja. Ipak, sa razvojem protivmera broj WannaCry napada je značajno smanjen od početka godine.

Pročitajte i:  Najveći broj spamova dolazi iz SAD-a

Napadi su u startu bili mogući zbog ranjivosti u starijim verzijama Microsoft Windowsa koji su u međuvremenu otklonjeni. Microsoft je izbacio patch za Windows 7 ranjivosti, ali očigledno dosta ljudi nije odradilo update sistema, s obzirom da se napadi još uvek dešavaju. 

Još uvek se ne zna zvanično ko stoji iza WannaCry virusa, iako američka administracija sumnja na Severnu Koreju za napade koji su držali hiljade kompjutera zarobljeno. Šta god da je slučaj, ne čekajte da vam neko “otme” kompjuter već uradite update svog operativnog sistema. Da ne bude plakanja posle. 

Izvor: Seattle Times

Facebook komentari: