BIZIT 2022

YouTube zabranio medicinski nepotvrđen sadržaj

YouTube je potvrdio da je počeo sa brisanjem celokupnog sadržaja sa njihove platforme koji nije u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, a tiče se Korona virusa i globalne epidemije. Najavili su da će brisati sav sadržaj koji nije “medicinski utemeljen” i zasnovan na preporukama zvaničnih institucija.

youtube briše sadržaj

Brisanje dezinformacija je primarni cilj

Izvršna direktorka Susan Wojcicki izjavila je da je ovom medijskom gigantu cilj da se uklone dezinformacije koje se šire platformom, kako se ne javnost ne bi dovodila u zabludu. Na ovaj korak odlučili su se jer je teorija zavere o tome kako 5G mreža utiče na razvoj virusa COVID-19 uzela maha, pa se sve veći broj korisnika dovodi u zbunjujuć položaj. Da se ovakve stvari ne bi dešavale, jednostavno će ih obrisati. Takođe, biće obrisani i svi oni snimci koji govore o leku protiv Korona virusa, o navodnom delovanju vitamina C, kurkume i sličnih supstanci.

Wojcicki je takođe rekla da je sadržaj koji se objavljuje i nije u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije kršenje njihove poslovne politike, i da će s toga takvi snimci biti obrisani. Primećeno je poslednjih nedelja da je na YouTube-u povećana zainteresovanost za navodno autoritativne snimke o COVID-19 virusu, i to od čak 75%. U međuvremenu je i Facebook objavio da se suočava sa gomilom lažnih vesti o Korona virusu, kao i WhatsApp, koji ne dozvoljava deljenje informacije koje su podeljene više od 4 puta istovremeno.

Pročitajte i:  Preporuke YouTube Music-a sada mogu da se pojave u Android 12 Quick Settings

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: