Zašto Disney i Comcast i dogovor oko Hulua?

Hulu sudbina i dalje visi o koncu nakon izjava generalnog direktora Disney Bob Iger ove nedelje. Govoreći na konferenciji Morgan Stanley Tech, Media i Telecom Iger je rekao da Disney  još uvek raspravlja o tome da li će otkupiti Comcast-ov udeo od 33 odsto u Huluu, aludirajući na trenutni ekonomski pad i poteškoće same kompanije sa Disney Plus-om.

PCPress.rs Image

„Ono što trenutno radimo, jer posedujemo dve trećine Hulu-a i imamo sporazum sa Comcast-om koji može rezultirati time da posedujemo 100 odsto, jeste da zaista veoma, veoma pažljivo proučavamo posao“, rekao je Iger. U intervjuu za CNBC prošlog meseca, Iger je na sličan način odbacio pretpostavke da će Disney  kupiti preostali udeo u Huluu, rekavši „da to nije nužno slučaj“ i da je „trenutno sve na stolu“.

Još 2019. godine, Comcast i Disney  su objavili sporazum koji će na kraju dati Disney-u potpunu kontrolu nad Hulu servisom za striming. Ali taj sporazum nije nužno gotova stvar — umesto toga, on jednostavno dozvoljava ili Disney -u ili Comcast-u da prinudi prodaju Comcast-ovog preostalog udela u Hulu-u Dizniju počevši od januara 2024. Hulu-ova stvarna procena će biti nezavisno procenjena bliže krajnjem roku za prodaju, ali sporazum daje zagarantovanu minimalnu procenu od 27,5 milijardi dolara – što čini udeo kompanije Comcast vredan najmanje 9 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Kanada uzima pet procenata od prihoda streaming platformi

Čak i za Disney to je mnogo novca. I baš kao i mnoge druge gigantske tehnološke i medijske kompanije, Disney je trenutno malo u nedostatku novca. Iger je najavio nekoliko mera za smanjenje troškova u Disney od kada se vratio na mesto izvršnog direktora prošlog novembra, otpuštajući 7.000 radnika i restrukturirajući ključne oblasti poslovanja. Disney-ev striming biznis takođe je izgubio oko 1,5 milijardi dolara u prošlom kvartalu, a Disney Plus i Hulu su prijavili usporavanje broja pretplatnika.

Suočeni sa ekonomskom krizom, Disney okleva da se obaveže na kupovinu

Iako je izrazio da je Hulu „čvrsta platforma“ i „veoma privlačan“ za oglašivače, Igerov oprez nije neosnovan. „Već se pokazalo da je to vredno za njih, a pokazalo se da je oglašavanje vredno za nas“, rekao je Iger. „Ali okruženje je trenutno veoma, veoma nezgodno, i pre nego što donesemo bilo kakve velike odluke o našem nivou ulaganja, našoj posvećenosti tom poslu, želimo da razumemo gde bi to moglo da ide.

Predsednik kompanije Comcast Mike Cavanagh odgovorio je na oklijevanje koje je Iger izrazio u februaru na istoj medijskoj konferenciji Morgan Stanley, tvrdeći da je kompanija otvorena za druge ponude za svoj udio u Huluu, iako pod rizikom da raskine svoj trenutni ugovor sa Disney. „Zapamtite, oni i mi smo još 2019. godine sklopili veoma čist i dobar sporazum za put-kol koji se dešava početkom 2024.“, rekao je Cavanagh, a prenosi Deadline. „Veoma smo srećni zbog toga. Ali, ako dođe do nečeg drugačijeg, moramo razmotriti stvari.”

Pročitajte i:  Disney+ staje na put deljenim nalozima

Kako sada stoji, Comcast još uvek može da primora Disney da kupi svojih 33 odsto udela u Huluu sledeće godine u skladu sa uslovima put-kol ugovora. Disney  može na sličan način naterati Comcast da proda, ali s obzirom na to da Iger kaže da „cilja uštedu od 5,5 milijardi dolara u celoj kompaniji“, malo je verovatno da će u narednim mesecima naći dovoljno novca iza kauča u Disney World-u da nastavi sa takvim potezom.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,