1Password pokušava uvede pristup bez lozinke

1Password najavljuje da će jednog dana podržati opciju za kreiranje i otključavanje naloga 1Password koristeći tehnologiju lozinki zasnovane na biometriji, odbacujući funkciju koja je naziv celog proizvoda.

PCPress.rs Image

„Da bi pristupni ključevi bili put napred, nije dovoljno da zamene neke od vaših lozinki“, rekao je direktor proizvoda 1Password Steve Won. „Moraju da budu u stanju da zamene sve lozinke – uključujući i onu koju koristite za otključavanje 1Password-a.

Ovo je usledilo nakon najave menadžera lozinki u novembru prošle godine, gde je otkriveno da će kupci moći bezbedno da se prijave na aplikacije i veb lokacije preko njegove platforme koristeći pristupne ključeve negde „početkom 2023.“. 1Password je od tada potvrdio za The Verge da korisnici mogu očekivati da podrška pretraživača lozinki stigne na proleće 2023. godine, dok su brojne druge kompanije na sličan način najavile ili su već pokrenule integracije lozinki, uključujući rivalskog menadžera lozinki Dashlane i tehnološke gigante kao što su Apple, Google i Microsoft. 1Password je napravio direktorijum veb lokacija, aplikacija i usluga sa podrškom za pristupne ključeve ako želite da proverite gde se do sada mogu koristiti.

Težnja za usvajanjem pristupne tehnologije zasnovana je na rastućim bezbednosnim problemima povezanim sa tradicionalnim lozinkama. Oni su podložni phishing prevarama i mogu biti ukradeni ili na drugi način kompromitovani u upadima podataka, omogućavajući sajber kriminalcima da pristupe vašim privatnim informacijama.

Čak i ako trenutno koristite biometriju poput Face ID-a ili skenera otiska prsta da biste se prijavili na svoj 1Password nalog, kompanija ističe da sama biometrija zapravo ne zamenjuje lozinku – dok ove funkcije prijave mogu biti bezbednije, one su na kraju se i dalje oslanjaju na lozinke sa kojima su povezani.

U međuvremenu, pristupni ključevi bi mogli da omoguće tehnologiju prijavljivanja bez lozinke koju je razvila Alijansa FIDO koristeći kriptografiju javnog ključa, koja omogućava korisnicima da zamene tradicionalne lozinke sopstvenom autentifikacijom svog uređaja, kao što je laptop sa Windows Hello. Pristupni ključevi, stoga, pružaju veću sigurnost od lozinki, jer ne postoji fiksni „sekvenca“ za krađu ili kompromis.

Na pitanje da li 1Password planira da ukloni podršku za lozinke u potpunosti u korist lozinki, Won je rekao: „Znamo da se migracija na bez lozinke neće dogoditi preko noći, tako da ćemo učiniti da bude opciono da počnemo kada krenemo ovog leta. Moramo da upoznamo ljude tamo gde jesu. Međutim, naš cilj je da pređemo samo na pristupni ključ što je pre moguće.”

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,