Akcije Microsoft-a padaju nakon izveštaja o zaradi

Microsoft akcije su pale za 3,7% u sredu, dan nakon što je proizvođač softvera objavio kvartalne smernice o prihodima lošije od očekivanih. Mnogi analitičari su ostali optimistični u pogledu izgleda kompanije, ali nekolicina je zabrinuta zbog toga što nedavna ulaganja u veštačku inteligenciju neće odmah doći do realizacije.

PCPress.rs Image

Rast veštačke inteligencije ima potencijal da pokrene dva najveća preduzeća Microsofta: Azure javni oblak i tradicionalniji i vodeći na tržištu Office softver za produktivnost.

Microsoft povećava svoje kapitalne izdatke da bi uspostavio infrastrukturu za pružanje AI usluga programerima u drugim kompanijama i uveo mogućnosti pomoćnika u aplikacije kao što su Word i Outlook. Dodatna potrošnja smanjuje bruto maržu Microsofta u oblaku.

Prošle nedelje, Microsoft je rekao da će njegov Copilot pomoćnik za ove Microsoft 365 aplikacije koštati 30 dolara po osobi mesečno pored redovnih cena pretplate. Kompanija nije saopštila kada će početi da naplaćuje. U pozivu Amy Hood, Microsoft-ov šef finansija, rekla je da će rast usluga veštačke inteligencije biti „postepen“ kako Azure AI alati dobijaju na popularnosti, a kopiloti kao što je onaj za Microsoft 365 postaju opšte dostupni. Ona je rekla da će za tekuću fiskalnu godinu 2024, koja će se završiti u junu 2024, uticaj uglavnom doći u drugoj polovini.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Neki investitori će verovatno morati da promene svoja očekivanja o prihodima kao rezultat Hudovih komentara, napisali su analitičari JPMorgan-a na čelu sa Mark Murphy, sa rejtingom za kupovinu akcija Microsofta, u belešci od srede.

„Poruke na Copilotu su se više odnosile na ublažavanje, a ne na naduvavanje očekivanja“, napisali su analitičari UBS-a predvođeni Karl Keirstead, koji takođe ima ocenu kupovine kod Microsofta.

Članovi javnosti postali su očarani ChatGPT četbotom iz startap OpenAI, koji se oslanja na Azure, nakon njegovog objavljivanja krajem 2022. To je istaknuti primer generativne veštačke inteligencije, koja prihvata ljudski unos poput teksta ili slike i automatski kreira sadržaj kao odgovor . Kompanije koje prodaju softver za produktivnost, uključujući Atlassian, žure da ugrade takve generativne karakteristike u svoje proizvode, a kašnjenja u Microsoftovom izdavanju svog veoma važnog Office paketa mogu značiti propuštanje jasne prilike za rast.

Čak i ako se jasan rast verovatno neće pojaviti 2023. godine, tokom razgovora sa analitičarima u utorak, izvršni direktor Microsoft Satya Nadella rekao je da kada su u pitanju nova AI radna opterećenja u oblaku, Microsoft prednjači.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,