BIZIT plus

Amazon se fokusira na korišćenje A.I.

Amazon fokusira se na korišćenje veštačke inteligencije za ubrzanje isporuke – minimiziranjem udaljenosti između svojih proizvoda i kupaca, rekao je visoki izvršni direktor za CNBC.

PCPress.rs Image

Stefano Perego, potpredsednik za globalne operativne usluge za Severnu Ameriku i Evropu u Amazonu, istakao je kako kompanija koristi veštačku inteligenciju kada je u pitanju logistika.

Jedna oblast je u transportu, kao što je mapiranje i planiranje ruta, uzimajući u obzir varijable poput vremena, rekao je Perego. Druga oblast je kada kupci pretražuju proizvode na Amazonu kako bi im pomogli da pronađu pravu robu. Ali ključni fokus trenutno za Amazon je korišćenje veštačke inteligencije da shvati gde da postavi svoj inventar.

„Mislim da je jedna oblast koju smatramo ključnim za smanjenje troškova usluživanja plasman na zalihe“, rekao je Perego.

Amazon se fokusira na takozvani napor „regionalizacije“ da isporučuje proizvode kupcima iz njima najbližih skladišta, a ne iz drugog dela zemlje.

Ali za to je potrebna tehnologija koja je sposobna da analizira podatke i obrasce kako bi predvidela koji će proizvodi biti traženi i gde.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Tu dolazi veštačka inteligencija. Ako je proizvod bliži kupcima, Amazon će moći da vrši isporuke istog ili sledećeg dana, kao što nudi usluga pretplate na Prime.

Perego je rekao da napori dobro napreduju. U Sjedinjenim Državama, više od 74% proizvoda koje kupci naručuju sada je iz centara za ispunjenje u njihovom regionu, prema Amazonu.

Fokus robotike

Amazon takođe koristi robotiku u svojim centrima za ispunjenje kako bi pomogao u zadacima koji se ponavljaju kao što je podizanje teških paketa.

Kompanija je saopštila da 75% narudžbi Amazonovih kupaca delimično obrađuje robotika.

Postoji debata o tome kako će robotika i veštačka inteligencija – kao što je ChatGPT AI chatbot koji je razvio startup OpenAI – uticati na poslove. Izveštaj Goldman Sachs ranije ove godine sugerisao je da bi moglo doći do „značajnog poremećaja“ na globalnom tržištu rada, sa automatizacijom koja utiče na 300 miliona radnih mesta. Perego je opisao automatizaciju kao „kolaborativnu robotiku“, podvlačeći kako Amazon vidi ljude i tehnologiju kako rade zajedno.

Pročitajte i:  Upoznajte Devina, prvog AI softverskog inženjera

„Mislim da je ovo što se dešava zaista transformacija vrste poslova“, rekao je Perego.

Izvršni direktor je rekao da će, kada automatizacija i AI postanu sve rašireniji, promeniti, a ne eliminisati poslove koje radnici obavljaju.

„Na kraju, vrsta posla na koji će zaposleni biti pozvan da radi u centru za ispunjenje će biti sve više vrsta posla visokog prosuđivanja“, rekao je Perego. „A dizanje teških tereta i zadaci koji se ponavljaju biće obavljeni putem robotike. To je u redu. To je pre transformacija nego zamena.”

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,