BIZIT plus

Amazon tehnologija za skeniranje dlanova

Amazon ima novu, pomalo iznenađujuću aplikaciju za tehnologiju skeniranja dlana koju koristi za plaćanja: proveru starosti. Kompanija je objavila da njen Amazon One skener sada može da proveri vašu starost kada se koristi na mestima kao što su barovi, što ga čini mnogo više od običnog alternativnog načina plaćanja.

PCPress.rs Image

Amazon trenutno koristi skener za dlanove u svojim Go prodavnicama i nekim lokacijama Whole Foods, omogućavajući kupcima da plate svoje namirnice tako što lebde dlanovima preko skenera umesto da izvlače kreditne kartice ili gotovinu.

Amazon One sa verifikacijom starosti se pokreće na bejzbol stadionu Coors Field u Koloradu pre nego što se proširi na „dodatne ustanove u narednim mesecima“.

Sada Amazon svoju One tehnologiju naziva „uslugom identiteta zasnovanom na dlanu“ koja može da potvrdi da ste stariji od 21 godine kada kupujete alkoholno piće i drugu robu sa starosnim ograničenjem za koju je potrebna vaša lična karta.

Jednom kada se prijavite za verifikaciju uzrasta preko Amazon One – što zahteva mnoštvo ličnih podataka, uključujući slike vašeg dlana, vašu ličnu kartu koju je izdao državni organ, informacije o plaćanju i selfi – možete da skenirate svoju ruku na lokacijama koje koriste uslugu. Barmen ili blagajnik će videti poruku „21+“ i vaš selfi da bi potvrdili vaše godine i identitet. Zatim možete ponovo da postavite pokazivač miša preko uređaja da biste poslali uplatu.

Pročitajte i:  Amazon i BMW uvode AI u automobile

Amazon navodi da njegova tehnologija za skeniranje dlanova koristi kamere kako bi uskladila „više aspekata vašeg dlana“, uključujući linije, izbočine i vene sa fotografijama koje pružate usluzi, a koje čuva u svom oblaku. Ovo samo po sebi može predstavljati rizik za privatnost i bezbednost, ali Amazon tvrdi da su podaci o prepoznavanju dlana korisnika bezbedni.

Kompanija kaže da koristi „višeslojne bezbednosne kontrole ugrađene u hardver, softver i infrastrukturu oblaka, kako bi osigurala da podaci o klijentima ostanu šifrovani i bezbedni“. Iako Amazon takođe napominje da ne čuva identifikacione dokumente koje je izdala vlada, kaže da se ove informacije i dalje prenose preko „sertifikovanog provajdera za verifikaciju identiteta“ koji verifikuje vaš ID, unakrsne reference na vaš selfi i potvrđuje vaše godine Amazonu.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: