BIZIT plus

Apple nudi uvid u predstojeće promene softvera za iPhone

Apple je početkom nedelje pružio pogled na predstojeće izmene softvera koji pokreće više od milijardu iPhone-a i predstavio dva laptopa koji će biti prvi dostupni sa sledećom generacijom mikroprocesora koji je dizajnirala kompanija.

PCPress.rs Image

Sledeći operativni sistem iPhone-a, nazvan iOS 16, će preurediti izgled zaključanog ekrana uređaja i doneti uglavnom manja poboljšanja trenutnog softvera. Ažuriranja softvera su postala sve važnija poslednjih godina jer su vlasnici iPhone-a počeli da drže svoje postojeće uređaje duže nego što su to nekada činili.

Jedna od najuočljivijih razlika u iOS-u 16 pojaviće se na zaključanom ekranu iPhone-a. Novi softver, koji će biti objavljen ove jeseni kao besplatno preuzimanje, omogućiće korisnicima da svoje omiljene aplikacije usidre kao male vidžete na zaključanom ekranu.

Novi softver će takođe omogućiti da zaključani ekran prikazuje obaveštenja uživo, kao što je status Uber vožnje na putu da pokupi putnika. Druga ovlašćena obaveštenja će stizati sa dna ekrana umesto trenutne distribucije sa vrha u pokušaju da se izbegne nered na ekranu.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

iPhone-ov sistem za razmenu poruka će biti preuređen tako da se tekstovi mogu uređivati nakon što se pošalju ili čak u potpunosti opozvati ako se pošiljalac predomisli. Te opcije će biti dostupne samo kada oba korisnika koriste Apple-ovu aplikaciju za razmenu poruka za slanje poruka.

Usluga Apple Pay koja je deo digitalnog novčanika iPhone-a dodaje novu funkciju finansiranja koja će verovatno biti popularna jer rastuće stope inflacije stisnu sve veći budžet domaćinstava. Opcija će omogućiti potrošačima da smanje troškove bilo koje kupovine obavljene preko Apple Pay-a u četiri rate završene u periodu od šest nedelja bez dodatnih naknada. Slično finansiranje se već nudi putem digitalnih servisa kao što je Affirm, čija je cena akcija potonula za više od 5% u ponedeljak nakon što je izašla vest o Apple Pay-u.

Nekoliko novih funkcija za Apple-ove Mac računare i iPad-ove dizajnirano je da olakšaju sinhronizaciju sa iPhone-om za stvari poput upućivanja video poziva. Drugi alati će omogućiti da više aplikacija radi uporedo radi obavljanja više zadataka na istom ekranu.

Pročitajte i:  Evropa ponovo protiv Apple-a

Pomaganje ljudima da prelaze sa jednog Apple uređaja na drugi jedan je od glavnih razloga zašto je kompanija počela da proizvodi Mac računare koji rade na istoj vrsti čipova koji napajaju iPhone i iPad krajem 2020.

Sada Apple stavlja sledeću generaciju svog Mac čipa u dva najpopularnija laptopa, MacBook Air i MacBook Pro, za koje je kompanija rekla da će biti dostupni u prodavnicama u nekom trenutku sledećeg meseca. MacBook Air će se prodavati za 1.200 dolara, a MacBook Pro za 1.300 dolara u SAD.

Izvor: republicworld

Facebook komentari: