Autorska prava i Twitter

Dok Twitter smanjuje osoblje i smanjuje moderaciju pod Elon Musk-om, uskoro bi mogao da naiđe na problem koji ne može da ignoriše: njegovu potencijalnu odgovornost za kršenje autorskih prava.

PCPress.rs Image

Potencijalni problemi

TorrentFreak je prošle nedelje izvestio da se kompanija suočava sa tužbom poznate foto agencije Backgrid. Backgrid kaže da Twitter sistematski nije uspevao da ukloni neovlašćene kopije svojih slika, tvrdeći da ne bi trebalo da bude zaštićen američkim zakonima o zaštićenoj luci za autorska prava. Optužbe ostavljaju mnoga pitanja bez odgovora, ali tvrdnje poput njih mogle bi predstavljati problem za Muskovu kompaniju.

Backgridove tvrdnje su prethodile Muskovom vlasništvu nad Twitterom, a datiraju najmanje od septembra 2021. U žalbi, podnetoj kalifornijskom sudu krajem decembra, se navodi da je Backgrid poslao hiljade obaveštenja o uklanjanju fotografija. „Nijedan rad nije skinut i nijedan ponovljeni prekršilac nije suspendovan“, kaže se. Uključuje veze do nekih slika koje su i danas na mreži, iako se čini da su druge izbrisane. Takođe se kaže da je pokušao da reši problem sa Twitter-om pre nego što je podneo tužbu, „ali Twitter nije odgovorio. Nije jasno da li je ovaj pokušaj došao pre ili posle Muskove akvizicije; advokat u firmi koja zastupa Backgrid nije odgovorio na zahtev za komentar, a Twitter više nema odeljenje za odnose sa javnošću.

Pročitajte i:  Novi zakon - o obuci AI  

Društvene mreže poput Twittera nisu zakonski odgovorne za većinu sadržaja koji generišu korisnici u SAD, zahvaljujući odeljku 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji. Autorska prava, zajedno sa materijalom o seksualnom zlostavljanju dece i nekim drugim uskim kategorijama, predstavljaju izuzetak. Sajtovi moraju da steknu zaštitu tako što se pridržavaju pravila Milenijumskog zakona o zaštiti autorskih prava u digitalnom obliku, procesa koji uključuje održavanje sistema za prihvatanje obaveštenja i blagovremeno reagovanje na njih. Sajtovi moraju da uklone sadržaj koji krši autorska prava ako su obavešteni o tome i moraju da ugase naloge koji više puta krše autorska prava. Holivudske lobističke grupe i drugi su se zalagali za još stroža pravila, ali većina ovih pokušaja do sada je propala.

Čak i kada je Musk navodno smanjio troškove na Twitteru tako što je smanjio dobavljače i zaposlene, u interesu Twittera je da brzo poništi žalbe zbog autorskih prava. Backgrid traži 150.000 dolara odštete za svaku od najmanje 1.526 slika sa povredom autorskih prava, što ukupno iznosi 228,9 miliona dolara. Ne postoji garancija da će dobiti blizu te sume čak i ako pobedi, a Twitter bi mogao da pokuša da brzo reši tužbu za mnogo manje. Ali ako se Twitter bori protiv tvrdnji i ne može lako da ih odbaci, Backgrid bi mogao da uvuče Twitter u dugotrajni spor sa pravnim taksama koje ne može priuštiti. A ako postane jasno da Twitter ne održava funkcionalan sistem za uklanjanje, to možda neće biti poslednja stvar.

Pročitajte i:  Suosnivači Instagrama gase aplikaciju za vesti Artifact 

Bez obzira na ishod, tužba je signal da će Twitter morati da zadrži bar jedan deo svojih sistema moderiranja u SAD… i da odgovori na pravne pretnje pre nego što one postanu tužbe.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,