Ikotek

Bogatstvo Elona Maska opalo za 12,6 milijardi dolara

Kasa Elona Muska je postala malo lakša nakon što je njegova neto vrednost pala za 12,6 milijardi dolara, prema Bloomberg indeksu milijardera, što je najveći pad Muskovog bogatstva do sada ove godine. Taj pad dolazi za petama prilično burnih 24 sata za SpaceX, Tesla i Twitter, tri najveća preduzeća pod Muskovim vođstvom.

PCPress.rs Image

Tesla je objavila razočaravajuće rezultate za prvi kvartal, izvještavajući o skoro 20 posto padu bruto marže kompanije. Proizvođač električnih vozila je napravio nekoliko agresivnih sniženja cena u svojoj liniji vozila poslednjih meseci, što je potez koji je povećao prodaju uprkos teškom tržištu električnih vozila, ali je na kraju rezultirao udarom u ukupnu profitnu maržu. Cena Teslinih akcija je pala za 9,8 odsto na 162,99 dolara . Muskov udeo od 13 odsto u Tesli čini najveći deo njegove (sada) neto vrednosti od 163,9 milijardi dolara.

Istog dana, SpaceX integrisana svemirska letelica Starship doživela je „brzo neplanirano rastavljanje“ iznad Meksičkog zaliva – što je samo način da se kaže da je eksplodirala – četiri minuta nakon svog prvog probnog leta. Starshep je uspešno očistio lansirnu platformu pre nego što je počeo da se nekontrolisano okreće, a zatim izbio u plamenu loptu pre razdvajanja pozornice. Musk ima 42 posto udela u SpaceX.

A tu je i Twitter. Musk je ispunio svoje obećanje da će ukloniti plave kvačice sa starih naloga sa verifikacionim logotipima koji su se pojavljivali između ponovnog učitavanja stranica sa tehničkom veštinom koju smo očekivali od platforme pre nego što su na kraju potpuno nestali. Generalni direktor Twittera zamenio je zastarelu verifikaciju – nešto što je jednom nazvao nepravednim „sistemom gospodara i seljaka“ – onom koja zahteva od korisnika da plaćaju mesečnu pretplatu od 8 dolara na Twitter Blue.Oglašivači i medijske organizacije sada posmatraju situaciju sa zaustavljenim dahom usred zabrinutosti da bi uklanjanje zastarelih proverenih kvačica moglo povećati dezinformacije. Već su se pojavili problemi sa nalozima koji su kupovali Twitter Blue da bi se lažno predstavljali kao istaknuti pojedinci, brendovi i vladina odeljenja — cena akcija Eli Lilly je pala za skoro 5 procenata u novembru prošle godine nakon lažnog naloga koji se maskirao kao farmaceutska kompanija na Twitteru da je „insulin sada besplatan. ” Takvo lažno predstavljanje će verovatno biti mnogo lakše sada kada je toliko kompanija izgubilo svoj verifikovani status.

Musk je i dalje druga najbogatija osoba na svetu uprkos ovom poslednjem padu neto vrednosti, sedi iza francuskog tajkuna Bernard Arnaulta. U stvari, ovaj nedavni gubitak čak ni ne pomračuje povećanje bogatstva milijardera od 26,8 milijardi dolara ove godine zbog ranijeg porasta cene Teslinih akcija od 33 odsto u januaru.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB