BIZIT plus

Tesla – rekordne isporuke

Tesla Inc je promašila procene za isporuke u prvom kvartalu jer su rastuća konkurencija i sumorni ekonomski izgledi zasenili napore proizvođača električnih vozila da podrži potražnju smanjenjem cena. Isporuke Tesle bile su 36% veće nego pre godinu dana, ali ispod stope rasta od 52% koju je projektovao izvršni direktor Elon Musk početkom ove godine.

Investitori su posmatrali Muskovo kockanje da bi snižavanje cena stimulisalo prodaju, iako su zabrinuti zbog smanjenja marži. Tesla je isporučio 422.875 vozila, što je rekordno visoko za proizvođača automobila, ali manje od očekivanja analitičara od 430.008 vozila, prema podacima Refinitiva.

„Da nisu snizili cene, to bi bilo ružno. Mislim da ono što vam govori je da ekonomija postaje teška“, rekao je Gene Munster, izvršni partner u Deepwater Asset Management.

„Pokazali su ubrzanje, ali nisu ubrzali do nivoa koji je Elon predložio.

Musk, koji je propustio sopstvene ambiciozne ciljeve prodaje Tesle poslednjih godina, rekao je u januaru da bi isporuke 2023. mogle dostići 2 miliona vozila, bez spoljnih poremećaja, sa 1,3 miliona u 2022. godini.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Tesla je isporučio 6% više svojih glavnih vozila Model 3/Model I u prva tri meseca ove godine nego u prethodnom kvartalu. Ali broj isporuka njegovih skupljih vozila Model X/Model S opao je za 38%.

Proizvođač automobila je proizveo više automobila nego što je isporučio, proizvodeći 440.808 vozila za prva tri meseca ove godine.

Proizvođač automobila je povećao proizvodnju u novim fabrikama u Teksasu i Berlinu, a kako se proizvodnja u Kini oporavila od blokade COVID-19.

Da li će cene još padati?

Neki analitičari očekuju da bi Tesla mogao biti pod pritiskom da dodatno snizi cene jer su mnogi proizvođači automobila podržali rezove, a zabrinutost zbog slabljenja ekonomije i dalje postoji.

Dodatno zamagljuju izglede potražnje su subvencije za električna vozila u SAD, koje bi mogle pasti na neke modele počevši od 18. aprila.

Tesla je u januaru snizio cene na globalnom nivou za čak 20%, što je pokrenulo rat cenama nakon što je propustio procene isporuke na Wallstreetu za 2022.

Teslino smanjenje u Kini izazvalo je rat cenama, pri čemu su brojni kineski rivali, uključujući BID i Xpeng spustili cene kako bi odbranili tržišni udeo usred slabljenja potražnje.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Tržišni lider BID čini 41% prodaje takozvanih novih energetskih automobila na najvećem svetskom tržištu automobila u prva dva meseca ove godine. Tesla je, naprotiv, imao udeo od 8%.

Musk je upozorio da izgledi za recesiju i veće kamatne stope znače da bi proizvođač električnih vozila mogao da snizi cene kako bi održao rast na račun profita. U januaru je Musk rekao da je smanjenje cena podstaklo potražnju.

Akcije Tesle porasle su za više od 68% ove godine u nadi da će kompanija pobediti u ratu cenama koji je započela, iako su akcije i dalje za više od 50% ispod vrhunca iz novembra 2021.

Akcije su pale od Teslinog dana investitora 1. marta kada je Musk rekao malo o tome koliko bi uskoro proizvođač električnih vozila mogao da lansira pristupačnije vozilo za masovno tržište.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,