BIZIT plus

Facebook tužen zbog prepoznavanja lica korisnika

Tek što se završila priča o kongresnom saslušanju Marka Zuckerberga, Facebook se opet našao u problemu zbog ugrožavanja prava na privatnost. Ovog puta reč je o, navodno, nedozvoljenom korišćenju softvera za prepoznavanja lica korisnika.

Facebook osuđen zbog kršenja privatnosti fejsbuk fejs mreža

U poslednje vreme Facebook se suočava sa velikim izazovima kada je zaštita privatnosti korisnika u pitanju. Nakon što se kompanija našla pod pritiskom Evropske unije, sada na red dolaze organi u Americi. Najnovija tužba podneta je u Kaliforniji, a tiče se korišćenja tagovanja korisnika na fotografijama i generalno skupljanje biometričkih informacija bez direktnog odobrenja korisnika.

Reč je pre svega o opciji “tag suggestion” koja prepoznaje prijatelje na postavljenim fotografijama. Ukoliko Facebook izgubi tužbu, svi korisnici čija su lica korišćena mogli bi da dobiju kompenzaciju zbog zloupotrebe. Facebook naravno tvrdi da je nevin i da će se boriti za pravdu. Kako i ne bi tvrdili kad će u slučaju da izgube spor morati da plate odšetetu koja bi se merila u milijardama dolara.

PCPress.rs Image

Kako Facebook prepoznaje lica korisnika

U tužbi je objašnjen proces u kojem softver pokušava da detektuje lica na postavljenim fotografijama. Softver prvo pokušava da detektuje lica na postavljneoj fotki. Za svako lice na fotografiji Facebook pravi “potpis lica” tj. matematičko predstavljanje lica osobe na fotografiji. Ovi podaci se onda proveravaju sa podacima koji se nalaze u arhivi kako bi se prepoznalo lice korisnika.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Kako kažu u kompaniji, ako nikad niste bili tagovani na fotografijama postavljenim na Facebook ili ste skinuli tag sa svih fotografija na kojima se nalazite, onda ne postoje informacije o vama. To znači da se određeni podaci svakako čuvaju, a do sada smo već shvatili da sve što Facebook skuplja o korisnicima može biti zloupotrebljeno. Interesantno je da je ova opcija nedostupna u mnogim zemljama, verovatno iz straha od tužbe. U Srbiji imate mogućnost da isključite ovu opciju. Svakako proverite svoja bezbednosna podešavanja, kako bi bili makar malo zaštićeni. 

Ovo je samo jedan od mnogih problema s kojima se trenutno suočava društvena mreža Marka Zuckerberga. Ipak, čini se da je on spokojan, iako saslušanja nisu prošla baš kako bi on želeo. Berze se izgleda slažu da su sve ovo periferni problemi s obzirom da su akcije skočile u vreme ispitivanja Zuckerberga od strane senatora. 

Izvor: BBC

Facebook komentari: