Google Pixel 3a: Vraćaju se jeftiniji telefoni

Google Pixel 3a i njegova XL verzija su pušteni u prodaju, a najprijatnije iznenađenje je cena. Nova serija stock Android telefona će konačno imati pristupačnu cenu koja je dolazila sa ukinutom Nexus serijom.

google pixel 3a

Google je konačno priznao da su telefoni postali bezobrazno skupi. Kvalitet Pixel telefona nikad nije dolazio u pitanje, ali malo ko je spreman da da 800 dolara. Iako je to i dalje jeftinije od iPhone X i nekih drugih modela koji idu i do 2000 dolara, Google očigledno nije uspeo da se nametne u tom segmentu.

Google telefoni srednje klase nude (skoro pa) flagship iskustvo

Kao odgovor na kritike Google je predstavio pristupačniju Pixel 3a seriju koja će koštati 399 dolara (479 dolara za XL verziju). Ovo je prvi put nakon čuvene Nexus serije da Google nudi telefone srednjeg cenovnog ranga, što je sjajna vest za sve ljubitelje “čistog” Android operativnog sistema.

Google je odlučio da agresivno stupi na tržište mobilnih telefona srednje klase. To je urađeno tako što Pixel 3a modeli imaju izuzetno kvalitetan hardver i kameru koja je ista kao kod skupljeg Pixel 3 modela. Da podsetimo, reč je o jednoj od najboljih kamera na tržištu sa moćnim opcijama za noćno snimanje. Iako telefon dolazi sa OLED displejem, neki kompromisi su morali biti napravljeni.

Pročitajte i:  Google dodaje podsetnik da očistite Pixel slušalice

Google Pixel 3a tehničke specifikacije

Kako nije reč o flagship modelu, da bi se došlo do pristupačne cene moralo je da se pribegne određenim modifikacija. Ono što će vas sigurno najmanje potresti je “samo” jedna selfi kamera bez opcije za širokougaono slikanje. Telefon takođe neće moći da se puni bežično, dok je telo telefona plastično. Što se tiče procesora, korišćen je Snapdragon 670 umesto moćnije 845 verzije. Uteha je da telefon ima 3,5 milimetarski džek koji je, na nezadovoljstvo mnogih, izbačen iz premium modela većine proizvođača.

Displej: 5.6” i 6.0”
Kamera: 12.2 MP dual-pixel
Procesor: Qualcomm Snapdragon 670
Memorija: 4GB RAM;
Baterija: 3000 mAh i 3430 mAh

Pravo Android iskustvo kao glavni adut

Ipak, nije sve u hardveru. Da podsetimo vlasnici Pixel modela mogu da računaju na brojne Google benefite. Pre svega, Google telefoni prvi dobijaju ažuriranja Android operativnog sistema, a tu je mogućnost bekapovanja fotki u visokoj rezoluciji u cloud bez ograničenja.

Dolazak (tj. povratak) Google Pixel modela u srednju klasu je odlična vest za korisnike, ali sigurno neće obradovati druge proizvođače Android telefona koji dobijaju konkureciju. Pixel telefoni su imali određeni rast u prethodnom periodu, ali kako zahvataju samo 0,3% tržišta moralo je doći do neke promene. Vreme i prodaja Google Pixel 3A modela će pokazati da li je spušanje u srednji rang bila mudra odluka.

Pročitajte i:  Google dodaje podsetnik da očistite Pixel slušalice

Izvor: Google

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , ,