ePlaneta

Ingenuity: Kad se podigne prašina

Mars helikopter je 19. aprila uspešno poleteo iznad Crvene planete, a novi video svedoči o tome da se tokom istorijskog događaja „podigla crvena prašina“.

PCPress.rs Image

Članovi tima iz svemirske agencije NASA potvrdili su da je njihov Ingenuity helikopter konačno poleteo iznad površine Marsa. Let se opisuje kao uspešan, a u pitanju je prvi kontrolisani let neke letelice na drugoj planeti.  Ranije je moglo da se čuje da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma podigne na visinu od tri metra, leti 30 sekundi, te da se zarotira pre nego što se lagano spusti.  Let je potrajao nešto duže – 39 sekundi, a Ingenuity se nakon toga uspešno spustio na tačku s koje je poleteo. Rover Perseverance je događaj „posmatrao“ sa udaljenosti od 70 metara, te sve snimio uz pomoć Mastcam-Z sistema kamera. Dobili smo snimak visoke rezolucije – svedočanstvo o ogromnom koraku ka razumevanju dalekih svetova. Tako će 19. april 2021. godine ostati upamćen kao prekretnica u istraživanju Marsa, ali i drugih planeta.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Perseverance rover je uspeo da zabeleži oblake prašine koji su se podigli tokom poletanja i sletanja, a letove će pratiti i u narednih mesec dana, nakon čega će se fokusirati na primarni cilj misije – potragu za dokazima o mogućnosti postojanja života na Marsu.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,