Kingston kripto disk

Kingston DataTraveler 2000 donosi dodatnu bezbednost za vaše podatke – čak i ako sam uređaj bude fizički izgubljen ili ukraden, podaci su bezbedni. A kriptografija je realizovana u hardveru. Informacije su danas najvažiji resurs, što se dokazuje na najrazličitije načine. Uostalom, pogledajte najezdu ransomware malicioznih programa kojima nas svakodnevno zasipaju u e‑mail‑ovima, čiji je cilj da kriptuju podatke na disku i da nakon toga traže otkupninu za njih.

kingston

Postoje i suprotni primeri, kada je pribavljana korist na osnovu saznanja iz „procurelih“ poverljivih dokumenata. U prvom slučaju ne možemo da vam pomognemo – tu glavnu ulogu igra dobar antivirusni paket i zdrav razum (da se ne otvaraju sumnjive poruke), a kao preventivu za drugu varijantu pobrinuo se Kingston.

DataTraveler 2000 je zaštićeni, sigurnosni USB flash drajv koji je Kinston predstavio na ovogodišnjem CES‑u, a sada je stigao i u prodavnice. Radi se o prenosnom drajvu koji kriptuje podatke i na taj način onemogućava njihov pregled i kopiranje od strane neovlašćenih osoba. Za kriptovanje je primenjena ClevX DataLock AES‑256 tehnologija koju koriste mnoge armije sveta, što dovoljno govori o njenoj sigurnosti. Ovo nije prvi USB flash drajv koji kriptuje podatke, ali je prvi koji to radi hardverski. Razlika je u tome što softverski algoritmi za kriptovanje neminovno drže jedan deo drajva nekriptovan, jer na njemu mora da bude instaliran softver za kriptovanje i dekriptovanje, čija je namena otključavanje ostatka diska. Hardverska enkripcija podrazumeva da je disk u potpunosti kriptovan, ali ima i još jednu prednost – nezavisna je od operativnog sistema. Stoga ovaj drajv jednako dobro radi sa Windows, Linux, Mac OS, Chrome OS i Android sistemima.

Pročitajte i:  Mogu li da procure WhatsApp časkanja?

Kingston DataTraveler 2000 podatke čuva isključivo u kriptovanom obliku, a otključavanje i omogućavanje pristupa sadržaju drajva obavlja se putem hardverske numeričke tastature. Memorijski moduli drajva zaštićeni su duplo – standardnim kućištem i dodatnim metalnim poklopcem koji služi kao zaštita za tastaturu.

Kako funkcioniše zaštita? Ako drajv samo „bocnete“ u USB port, računar ga uopšte neće videti. Zato pre povezivanja unesite numerički PIN, dužine između 7 i 15 cifara. Tek nakon unosa tačnog PIN‑a, drajv će postati vidljiv i moći će normalno da se radi sa njim sve do gašenja računara ili odvajanja drajva. Po izvlačenju drajva on će biti automatski zaključan, o čemu korisnik ne mora da vodi računa. Treba ipak pripaziti na jednu „sitnicu“ – ako 10 puta uzastopno otkucate pogrešan PIN, USB drajv će se resetovati na fabrička podešavanja, što podrazumeva i gubitak svih podataka koji su bili snimljeni na njemu. Pri tome se podrazumeva sigurno brisanje podataka (wipe), tj. neće biti mogućnosti za njihov oporavak. Zato preporučujemo da se kao PIN odabere neki broj koji ćete dobro zapamtiti, a po mogućnosti i zapisati na neko sigurno mesto.

Pročitajte i:  Android: Oktobarske zakrpe protiv kritičnih ranjivosti

DataTraveler 2000 32GB_DT2000_32GB_so_hr_10_12_2015 18_00

S obzirom na to da je u pitanju hardverska enkripcija, Kingston DataTraveler 2000 zahteva i određeno napajanje. To je rešeno malom baterijom kapaciteta 40 mAh koja se dopunjava svaki put kada je drajv uključen na računar (odnosno na bilo koji uređaj koji je istovremeno i izvor napajanja). To je i razlog nešto malo većih dimenzija USB‑a.

Kapacitet modela koji smo probali je 32 GB, a u ponudi su i varijante sa duplo manje i duplo više memorije. U uputstvu za drajv pročitaćete da se radi o USB 3.1 Gen 1 portu, ali to je samo marketinški trik, koji je samo drugačiji (da ne kažemo bombastičniji) naziv za USB 3.0. Interesantno je da su izmerene brzine čitanja i pisanja bile veće od deklarisanih. Sekvencijalno čitanje podataka obavljalo se brzinom od (149 MB/s naspram deklarisanih 135 MB/s), dok je upisivanje podataka bilo praktično duplo brže od navedenog (78 MB/s, naspram 40 MB/s).

Ovo nije drajv namenjen širokom krugu korisnika, ni po ceni ni po funkcionalnosti. On je fokusiran na segment tržišta kome je bezbednost i zaštita podataka na prvom mestu i u tom segmentu možemo da kažemo da u ovom trenutku nema premca. Stoga, ako vam je potreban prenosni sigurnosni sef za digitalne podatke, znate kome možete da se obratite.

Pročitajte i:  SnapMC: Krađa fajlova bez enkripcije

Cena: 25.390 dinara

www.kingston.com

Branislav Bubanja

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,