Zebra

Kvalitetnom analizom do poslovnog uspeha

Strateško poslovno odlučivanje je danas nemoguće bez primene BI rešenja. Korišćenjem najnovijih Microsoft tehnologija ugrađenim u SQL Server, GoPro korisnicima Dynamics NAV‑a omogućava da uvedu kvalitetno i fleksibilno poslovno izveštavanje bez posebnih investicija u tehnologije

Kvalitetnom-analizomKada se upustite u vode primene softvera koji prati poslovne aktivnosti, pre ili kasnije nezaobilazna tema postaje poslovno izveštavanje ili, kako to popularno zovemo po engleskoj skraćenici, BI, Business intelligence. Nema sumnje da BI donosi velike prednosti i da je danas nemoguće bez ovog alata precizno i dobro sagledati, analizirati i doneti zaključke koji će u budućnosti unaprediti poslovanje preduzeća. Sami ERP sistemi su osmišljeni i prilagođeni tako da na najefikasniji način beleže promene u poslovnom sistemu i pre svega su orijentisani ka brojnim dokumentima koji to omogućavaju. Naravno, tu postoje brojni izveštaji, njihova uloga i značaj su jasno određeni i svi su korisni. Ali, to je tek prvi korak ka analizi poslovanja. Pravo poslovno izveštavanje i analiza su nemogući bez BI rešenja.

Baš takvo rešenje za celovit pogled u poslovanje kroz duži vremenski period su razvili u GoPro‑u, čime su klijentima koji koriste Microsoft Dynamics NAV pružili mogućnost da brzo i efikasno, a na osnovu proverenih i pouzdanih podataka, donose poslovne odluke. Praktično od kada je počeo sa radom, GoPro u svom portfelju ima i BI rešenje, dobro poznati Zap BI koji se oslanja na Microsoft Dynamics NAV. Kao i svaki drugi proizvod sličnog profila, odličan je sve dok su zahtevi korisnika u okviru onoga što se nudi u samom rešenju. Kako su potrebe GoPro korisnika rasle, ispostavilo se da svaka nadogradnja zateva puno rada i da se pritom nailazi na ograničenja koja je nekada teško prevazići.

Sve na dohvat ruke

Posle analize stanja i potreba klijenata u GoPro‑u je odlučeno da se krene u razvoj sopstvenog BI rešenja jer se ispostavilo da su se za to stvorili svi neophodni uslovi. Sa jedne strane, zrele i kvalitetne tehnologije potrebne za razvoj BI rešenja su postale sastavni deo Microsoft SQL servera tako da je to otklonilo potrebu da se traži oslonac u trećim proizvodima, a sa druge strane, tim GoPro stručnjaka je pojačan Goranom Milanovim, koji ne samo da je jedan od retkih Microsoft MVP‑ova u Srbiji, nego je već dugi niz godina svoja profesionalna interesovanja i aktivnosti upravo usmerio ka oblastima Data Warehousing‑a i poslovnog izveštavanja.

Pročitajte i:  GoPro: Plate u velikom izlogu

Bez BI rešenja je nemoguće steći potpunu sliku o tome kako ste poslovali. Razlog je što savremeni ERP sistemi beleže veliki broj aktivnosti i samim tim prikuplja se ogromna količina informacija. U teoriji, nije nemoguće sagledavati takve podatke u širem vremenskom okviru i iz same baze podataka ERP sistema, ali praksa pokazuje da to nije nimalo efikasno, jer generisanje izveštaja može da traje satima. Razlog za to nije samo veliki broj podataka koje je potrebno prikupiti, klasifikovati, preračunati, već i optimizacija rada same baze podataka ERP sistema koja je usmerena ka njenim osnovim aktivnostima, a to je pre svega brzo i pouzdano kreiranje poslovnih dokumenata. Sa druge strane, primenom BI rešenja, uvidi u istoriju poslovnih aktivnosti, a ona može da se prostire i nekoliko decenija unazad, postaju praktično trenutni.

Microsoft je poslednjih godina napravio ogroman pomak u razvoju analitičkih alata koji su sada sastavni deo Microsoft SQL Server‑a, a naročito veliki pomak je ostvaren izlaskom najnovije verzije. Sve što je potrebno za razvoj Data Warehousing‑a i BI‑ja je sada dostupno svim korisnicima Dynamics NAV‑a bez potrebe za dodatnim ulaganjem u tehnologiju. Na drugoj strani, odnosno na nivou prezentacije podataka, takođe nisu potrebne dodatne investicije jer se sve rešava kroz programe koji su odavno standardni deo svakog poslovnog informacionog sistema.

Pročitajte i:  GoPro - vaši eksperti za Business Central

Moćni frontend za GoPro rešenje je Microsoft Excel. Kroz Excel se lako pristupa podacima iz BI sistema, a svaki korisnik koji poseduje znanja o Excel pivot tabelama kasnije može da za tili čas pripremi prezentovanje neophodno za daljnju analizu i sve to bez intervencije BI konsultanata. Tako dobijene tabele ili vizuelene prezentacije posle mogu da se lako dele, baš kao što smo to navikli sa Excel dokumentima. Sama metoda analize u mnogome zavisi od samog poslovnog sistema i aktuelnih potreba i zato je veoma važno da korisnici mogu da samostalno kreiraju različite izveštaje u kojima ista informacija uvek ima istu vrednost. A to je u GoPro BI rešenju u potpunosti ostvareno.

Na polju prezentacije dodatni kvalitet može da postigne uključivanjem i drugih tehnologija od kojih je posebno interesantan SharePoint kao univerzalni portal za upravljanje i razmenu informacija u poslovnom okruženju. Pritom je i ova tehnologija često već u vlasništvu mnogih preduzeća koji koriste Dynamics NAV, pa ni tu nema novih investicija u softver. Takođe, ne postoje ni ograničenja da se na korisničkoj strani koristi i neki treći proizvod, jer se GoPro BI rešenje u potpunosti oslanja na dobro dokumentovane i široko rasprostranjene tehničke standarde.

Višestruke prednosti

Odgovor na pitanje kolike su koristi za poslovne sisteme od primene BI rešenje nije teško dati. Sam ERP sistem je svojom arhitekturom pre svega namenjen da podrži svakodnevne poslovne aktivnosti i u tom segmentu pruža najviše. To ne znači samo da se manipuliše dokumentima i podacima na njima, već postoji i ogroman broj izveštaja bez kojih je nemoguće voditi operativno poslovanje. Ali, ovi izveštaji znaju da unesu i određenu konfuziju kada se upustimo u poslove analize i planiranja. Na primer, ako u nekom preduzeću potražite podatke o prometu robe od službi prodaje, logistike i finansija, dobićete tri izveštaja koji se razlikuju iako stižu iz istog ERP‑a i zapravo su sva tri tačna. Jedno je problem što svaka služba tretira iste podatke na način kako je ustaljeno u njihovom delu posla. Tako je za prodaju promet po ugovorenim, za logistiku isporučenim, a finansije fakturisanim količinama. Ako hoćemo da napravimo analizu i donesemo predviđanja za budući period, na koji od tih izveštaja treba da se oslonimo? BI omogućava da se razreši ova dilema, pošto ćemo umesto tri imati jedan podatak koji svi koriste u analizama.

Pročitajte i:  GoPro - vaši eksperti za Business Central

Zahvaljujući primeni BI rešenja moguće je uvesti standardizaciju podataka za strateško poslovno odlučivanje. Naravno, svako poslovno okruženje ima svoje zahteve, a GoPro BI rešenje je otvoreno za laka prilagođavanja potrebama korisnika i to je velika prednost u odnosu na BI softver koji se prodaje „sa police“ i uvek pati od nedostatka fleksibilnosti. U GoPro‑u je već sada razvijeno nekoliko desetina BI izveštaja koji se mogu da smatraju praktično standardnim setom koji je potreban svakom preduzeću. To podrazumeva i brojne ključne indekse performansi osmišljene tako da se njihove gornje i donje vrednosti mogu da prilagođavaju vremenu i uslovima poslovanja kako bi što preciznije oslikavali „zdravstveno stanje“ preduzeća.

www.gopro.rs

Milan Bašić

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,