ERP 2024

Meki robot za penjanje inspirisan gekonom 

Mali robot koji bi jednog dana mogao pomoći lekarima da izvedu operaciju inspirisan je neverovatnom sposobnošću hvatanja gekona i efikasnom kretnjom gusenice

Novi robot, koji su razvili inženjeri na Univerzitetu Waterloo, koristi ultraljubičasto (UV) svetlo i magnetnu silu da se kreće po bilo kojoj površini, čak i po zidovima i preko plafona. 

To je prvi mekani robot ove vrste koji ne zahteva vezu sa eksternim napajanjem, što omogućava daljinsko upravljanje i svestranost za potencijalne aplikacije kao što su asistencija hirurzima i traženje inače nepristupačnih mesta. 

„Ovaj rad je prvi put da se holistički mekani robot popeo na obrnute površine, unapređujući najsavremeniju inovaciju meke robotike“, rekao je dr Boxin Zhao, profesor hemijskog inženjerstva. „Mi smo optimisti u pogledu njegovog potencijala, sa mnogo više razvoja, u nekoliko različitih oblasti. 

Napravljen od pametnog materijala, robot – koji su istraživači nazvali GeiwBot zbog stvorenja koja su ga inspirisala – može se promeniti na molekularnom nivou da bi oponašao kako gekoni drže i odlepljuju moćne hvataljke na nogama. 

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

To omogućava robotu, koji je dugačak oko 4 cm, širok 3 mm i debeo 1 mm, da se penje na vertikalni zid i preko plafona bez da bude vezan za izvor napajanja

Zhao i njegov istraživački tim su konstruisali robota koristeći tečne kristalne elastomere i sintetičke lepljive jastučiće. Polimerna traka koja reaguje na svetlost simulira zavoj i istezanje pokreta gusenice, dok magnetni jastučići inspirisani gekonima na oba kraja obavljaju hvatanje. 

„Iako još uvek postoje ograničenja koja treba prevazići, ovaj razvoj predstavlja značajnu prekretnicu za korišćenje biomimikrije i pametnih materijala za meke robote“, rekao je Zhao. „Priroda je odličan izvor inspiracije, a nanotehnologija je uzbudljiv način da primenite svoje lekcije. 

Nevezani mekani robot utire put za potencijalne hirurške primene putem daljinskog upravljanja unutar ljudskog tela i za otkrivanje ili pretragu opasnih ili  teško dostupnih mesta tokom spasilačkih operacija. 

Sledeći korak za istraživače je da razviju mekog robota za penjanje koji se pokreće isključivo svetlom i kome nije potrebno magnetno polje i koji koristi skoro infracrveno zračenje umesto UV svetlosti da bi poboljšao biokompatibilnost. 

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari: