OpenAI i podaci zaštićeni autorskim pravima

OpenAI je ove nedelje izazvao talase svojom smelom tvrdnjom britanskom parlamentarnom odboru da bi bilo „nemoguće“ razviti današnje vodeće sisteme veštačke inteligencije bez korišćenja ogromne količine podataka zaštićenih autorskim pravima. 

PCPress.rs Image

Kompanija je tvrdila da napredni AI alati kao što je ChatGPT zahtevaju tako široku obuku da bi poštovanje zakona o autorskim pravima bilo potpuno neizvodljivo. 

U pisanom svedočenju, OpenAI je naveo da bi između ekspanzivnih zakona o autorskim pravima i sveprisutnosti zaštićenog onlajn sadržaja, „praktično svaka vrsta ljudskog izražavanja“ bila zabranjena za podatke o obuci. Od novinskih članaka do komentara na forumima do digitalnih slika, malo sadržaja na mreži može se koristiti slobodno i legalno. 

Prema OpenAI, pokušaji da se stvori sposobna AI uz izbegavanje kršenja autorskih prava ne bi uspeli: „Ograničavanje podataka o obuci na knjige i crteže u javnom vlasništvu stvorene pre više od jednog veka… ne bi obezbedilo AI sisteme koji zadovoljavaju potrebe današnjih građana. 

Dok je branio svoje prakse kao usklađene, OpenAI je priznao da partnerstva i šeme nadoknade sa izdavačima mogu biti garantovane da bi „podržali i osnažili kreatore“. Ali kompanija nije dala nikakve naznake da namerava da dramatično ograniči prikupljanje onlajn podataka, uključujući i plaćeno novinarstvo i literaturu. 

Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Ovakav stav je otvorio OpenAI za više tužbi, uključujući i medijske kuće kao što je The New York Times, u kojima se navodi kršenje autorskih prava. 

Bez obzira na to, čini se da OpenAI nije voljan da suštinski menja svoje procese prikupljanja podataka i obuke—s obzirom na „nemoguća“ ograničenja koja bi donela samonametnuta ograničenja autorskih prava. Umesto toga, kompanija se nada da će se osloniti na široka tumačenja dopuštanja poštenog korišćenja kako bi pravno iskoristila ogromne količine podataka zaštićenih autorskim pravima

Kako napredna veštačka inteligencija nastavlja da pokazuje neverovatne sposobnosti koje oponašaju ljudski izraz, pravni stručnjaci očekuju energične bitke u sudnici oko kršenja prava od strane sistema koji su suštinski dizajnirani da apsorbuju ogromne količine zaštićenog teksta, medija i drugog kreativnog rezultata. 

Za sada, OpenAI se kladi protiv maksimalista autorskih prava u korist skoro bezgraničnog kopiranja kako bi podstakao tekući razvoj veštačke inteligencije

Izvor: artificialintelligence-news.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,