Najveći Apple kritičari su ljuti na novi porez na App Store  

Apple najotvoreniji kritičari nisu oduševljeni nedavnim promenama u App Store-u kompanije. U izjavi za The Verge, portparol Spotify Jeanne Moran kaže da novi porez od 27 posto na alternativne načine plaćanja pokazuje da se Apple „neće zaustaviti ni pred čim da zaštiti profit koji ostvaruju na leđima programera i potrošača pod monopolom njihove prodavnice aplikacija“. 

PCPress.rs Image

Kompanija je ažurirala svoje politike App Store-a kako bi se uskladila sa sudskim nalogom izrečenim kao deo presude Epic protiv Apple-a. Ova promena omogućava programerima u SAD da se povežu sa alternativnim načinima plaćanja, ali samo ako izdvoje 27 odsto provizije za svaku kupovinu napravljenu izvan App Store-a. 

Izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney bio je jedan od prvih koji je nazvao Appleove promene „antikonkurentnim“, dodajući da politika App Store-a „potpuno podriva“ sudski nalog. On takođe kaže da to „ubija konkurenciju u cenama“ sprečavajući programere da ponude kupovinu u aplikaciji po nižoj ceni. Ne samo da programeri moraju da plaćaju provizije nezavisnim procesorima plaćanja, već moraju da plate i Apple-u. 

Pročitajte i:  Apple sklopivi iPhone je odložen za 2027. godinu

Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su drugi kritičari kompanije Apple odgovorili. Moran iz Spotify kaže da je najnoviji potez Apple-a „nečuven i da je u suprotnosti sa naporima suda da omogući veću konkurenciju i izbor korisnika“. Moran takođe navodi da je novi porez od 27 odsto „u suštini rekreacija Appleovih naknada“ i poziva Evropsku komisiju da spreči slične promene politike u EU. 

Koalicija za pravednost aplikacija (CAF), grupa koju su osnovali Spotify, Epic Games, Tile i druge kompanije koje žele da olabave stisak Apple i Google u industriji mobilnih aplikacija, takođe je prokomentarisala promenu. „Appleov pristup ’usaglašenosti’ sa odlukom Okružnog suda neće koristiti programerima i potrošačima“, rekao je Rik VanMeter, izvršni direktor CAF-a u izjavi. „Ove promene ništa ne doprinose poboljšanju izbora potrošača“ ili „smanjenju cena za kupovinu u aplikaciji ili ubrizgavanju konkurencije u Apple-ovu baštu sa zidovima“. 

Apple je primenio slične politike na drugim mestima – ali ni regulatori nisu previše zadovoljni tim potezom. Apple je 2022. godine počeo da dozvoljava programerima aplikacija za upoznavanje u Holandiji da koriste alternativne opcije plaćanja sa istim porezom od 27 procenata. Međutim, holandski regulatori kaznili su Apple sa 55 miliona dolara zbog nepoštovanja. Apple je takođe implementirao sličnu politiku za sve programere aplikacija u Južnoj Koreji, gde novi zakon sprečava Apple i Google da primoravaju programere da koriste procesore plaćanja prve strane. Južna Koreja je upozorila i Apple i Google na mogućnost novčanih kazni zbog kršenja novih pravila plaćanja. 

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,