NEC novosti

Kompanija NEC je krajem prošle godine predstavila značajno unapređenje za svoje monitore. Jedan od elemenata je unapređenje Raspberry Pi tehnologije, koja je deo NEC Open Modual Intelligence (OMi) platforme.

Razvoj platforme Raspberry Pi počeo je još davno. U pitanju je nezavisna kompanija, a predstavlja upotrebu malog računara veličine kreditne kartice koji se integriše u monitor i nudi mnoge dodatne mogućnosti. Uz pomoć Raspberry Pi tehnologije, monitori imaju mogućnost da nezavisno izvršavaju određe funkcije, pokreću intenet pretraživač, razne manje zahtevne programe, dok najnaprednija rešenja nude i opciju direktnog video‑streaming‑a sadržaja koji se na monitoru prikazuje.

Kao deo OMi platforma, novi NEC monitori koriste Raspberry Pi 3 generaciju uređaja što podrazumeva Broadcom BCM2835 SoC, quadcore Cortex A53 64‑bitni procesor, Broadcomm Video Core IV GPU (300 MHz radni takt) i 1 GB radne memorije.

Pored Raspberry Pi osveženja, novi monitori P i V serije, namenjeni su profesionalnoj primeni kada je neophodno u dužem vremenom periodu prikazivati određeni sadržaj, kao što su razne prezentacije, reklame, sajmovi i slične situacije. Sada su na raspolaganju u veće dijagonale da se lakše bude primećen, pa sada modeli i iz P i V serije dolaze od 40“ dijagonale pa sve do 55“, a modeli nose oznake P404, P484, P554 odnosno V404, V484 i V554.

Pročitajte i:  NEC i Facebook razvijaju polupetabitni kabl

Jedno od značajnih unapređenja je povećanje nivoa osvetljenosti kod obe serije. P modeli imaju 500 cd/m2, dok oni iz V serije imaju panele koji imaju jačinu osvetljenja od čak 700 cd/m2, što opet treba da omogući kvalitetniji prikaz u bolju primećenost u dnevnim uslovima. Što se softvera tiče, novi modeli raspolažu i poslednjom verzijom NaViSet Administrator 2 programom, koji omogućava razne funkcije i iskorišćava mogućnosti Raspberry Pi 3 integracije.

Pored monitora, NEC konstantno radi i na unapređenju projektora, pa je paralelno sa monitorima predstavljeno i par novih model iz PA serije projektora. Osveženje se prvenstveno odnosi na povećanje rezolucije, pa ovi LCD projektori sada nude XGA, WXGA i WUXGA rezolucije, što omogućava da se UHD BlueRay i 4K sadržaj bez gubitka kvaliteta prikazuje preko HDMI veze računara s projektorom.PCPress.rs Image

Maksimalni kontrast kod novih svih novih modela je 10.000:1, što opet daje mogućnost prikaza ogromne slike u dosta osvetljenim uslovima, što je i situacija kada su neophodni projektori iz ove kategorije. Kada je dugovečnost u pitanju, NEC je povećao radni vek lampi na čak 5.000 radnih časova, čime se umanjuju troškovi eksploatacije. Još jedna olakšavajuća stvar je primena Cat6 mreže, što omogućava upotrebu LAN kabla dužine do 100 metara, što uprošćuje proceduru instalacije i puštanja sadražaja koji treba da prikazuje projektor iz PA serije.

Pročitajte i:  CineEurope: Evropska kinematografija 2021

www.division.rs

www.dekadas.rs

Miloš Stamenković

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,