Nokia Android telefoni imaju iza sebe uspešnu godinu

Nokia se vratila u velikom stilu, pokazujući da je kineska kompanija HMD dobro procenila moć finskog brenda kada je otkupila prava na njega. 

Nokia Android telefoni imaju iza sebe uspešnu godinu mobilni 8 HMD

Priča o Nokia telefonima je pravi primer kako se brzo pada sa vrha ukoliko se ne unose odgovarajuće promene. Godinama je finski brend bio neprikosnoven kad su mobilni telefoni u pitanju, ali se sve promenilo dolaskom (pravih) pametnih telefona koje je predvodio prvi iPhone. Ubrzo su se pojavili telefoni sa Android operativnim sistemom koji se pokazao kao superiorniji u odnosu na sve ostale osim Apple iOS-a.

I pored želji korisnika da Nokia proizvede Android telefon oni su tvrdoglavo gurali neuspele projekte gde je vrhunac udaranja u zid bio model Nokia N9 koji je prodavan sa napuštenim MeeGo operativnim sistemom. Koliko je ovo bio katastrofala potez (iako je hardverski bio odličan telefon) govori podatak da je već krajem te 2011. godine predstavljen prvi Lumia model sa Windows operativnim sistemom. Šta može da prođe loše, to je Microsoft, a ne tamo neki Google, zar ne? Ostatak već znate, Nokia polako umire, telefoni se jedan kratki period prodaju pod Windows phone brendom i na kraju postaju nebitni sa učešćem na tržištu na nivou statističke greške.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Nokia Android telefoni – povratak u velikom stilu

Nokia brend od kompletnog zaborava spašava kineska kompanija HMD koja shvata da ljudi i dalje smatraju da telefoni pod ovim imenom odlični, ali sa pogrešnim operativnim sistemom. Odlučili su da urade ono što su čelnici finske kompanije odbijali sve ove godine – da naprave Nokia mobilni sa Android operativnim sistemom. Ipak nije bilo jednostavno to uraditi, trebalo je dokazati potencijalnim kupcima da nije u pitanju neki jeftini kineski klon sa nalepljenim imenom. 

Nokia 3310 (2017)

Da je reč o kvalitetnim telefonima pokazali su pre svega modeli Nokia 6 i Nokia 8 koji su ispoštovali principe kojih se držala Nokia – kvalitetna izrada i vrhunski hardver. Srećom nisu se držali softverskih “Symbian-MeeGo-Windows” avantura već su telefone predstavili sa čistim Android sistemom kakav stiže na Pixel (nekada Nexus) modele. Nokia 6 je dobro prošla u Kini gde je prodato preko 100.000 jedinica u prvom kvartalu, što je ohrabrilo kompaniju da izađe na svetsko tržište.

U drugom kvartalu 2017. godine stižu modeli niže klase Nokia 5 i Nokia 3. Prodaja svih ovih modela je išla odlično nakon što se krenulo sa internacionalnom prodajom. Brojke su izuzetno ohrabrujuće s obzirom da je kompanija HMD sa serijom Nokia telefona dostigla 1% svetskog tržišta mobilnih telefona, sa ukupno prodatih 8,45 miliona jedinica. Rastu prodaje će sigurno doprineti i dobre ocene Nokia 8 flegšip modela, a tu su i modeli koji izazivaju nostalgiju poput rimejka legendarnog modela Nokia 3310. Ovo su sjajne vesti za sve fanove Nokia brenda ali i poštovace kvalitetnih telefona. Što je jača konkurencija, mi kao krajnji korisnici ćemo uživati u bogatijoj ponudi telefona.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Izvor: Nokiamob

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,