BIZIT plus

Novi izvršni direktor OpenAI-a je suosnivač Twitch-a Emmett Shear 

OpenAI ima trećeg generalnog direktora za tri dana: Emmett Shear. Nakon šokantnog otpuštanja bivšeg generalnog direktora Sema Altmana u petak, suosnivač Twitch-a Emmett Shear zvanično preuzima funkciju privremenog generalnog direktora OpenAI-a. Zvanično saopštenje dolazi samo sat vremena nakon što je Microsoft potvrdio da je angažovao Sema Altmana i suosnivača OpenAI Grega Brokmana da formiraju novi napredni istraživački tim AI. 

PCPress.rs Image

Shear je dao ostavku na mesto generalnog direktora Twitch-a ranije ove godine nakon što je suosnivač platforme Justin.tv koja je na kraju postala Twitch. On preuzima poziciju privremenog generalnog direktora OpenAI-a u turbulentnom trenutku za kompaniju. Glavni tehnološki direktor Mira Murati nakratko je postala privremeni izvršni direktor OpenAI-a, nakon Altmanovog šoka. Mnogi zaposleni u OpenAI-u pokazali su javnu podršku Altmanu usred pregovora sa OpenAI odborom da ga potencijalno vrate. 

Sada, Shear preuzima OpenAI u ogromnoj promeni skoro godinu dana nakon lansiranja ChatGPT-a. „Uzeo sam ovaj posao jer verujem da je OpenAI jedna od najvažnijih kompanija koje trenutno postoje“, kaže Shear. „Kada je odbor podelio situaciju i zatražio od mene da preuzmem ulogu, nisam olako doneo odluku. Na kraju, osećao sam da sam dužan da pomognem ako mogu.” 

Pročitajte i:  ChatGPT dobija „pamćenje“  

Slično kao što je Microsoft ponavljao da je partnerstvo sa OpenAI-jem još uvek živo, Shear je imao sličnu poruku da podeli. „Naše partnerstvo sa Microsoft-om ostaje snažno, a moj prioritet u narednim nedeljama biće da se pobrinem da nastavimo da dobro služimo svim našim klijentima“, kaže Shear. „Zaposleni u OpenAI-u su izuzetno impresivni, kao što ste mogli da pretpostavite, i vođeni misijom do krajnosti. I jasno je da su proces i komunikacija oko Semovog uklanjanja veoma loše obrađeni, što je ozbiljno narušilo naše poverenje. 

 Previranja u OpenAI-ju neće biti lako izlečiti, posebno pošto su se i Altman i Brokman pridružili Microsoftu – ključnom investitoru za koji se priča da poseduje 49 odsto OpenAI-a. Shear sada planira da angažuje nezavisnog istražitelja da napravi izveštaj o procesu koji je doveo do Altmanovog otpuštanja. Takođe planira da reformiše rukovodstvo i rukovodstvo OpenAI-a u narednih 30 dana, usred potencijalnih ostavki nezadovoljnih rukovodilaca i zaposlenih OpenAI-a. 

 „Stabilnost i uspeh OpenAI-a su previše važni da bi dozvolili da ih previranja ovako poremete“, kaže Shear. „Nastojaću da se pozabavim i ključnim problemima, iako u mnogim slučajevima verujem da će možda trebati više od mesec dana da se postigne istinski napredak. 

Pročitajte i:  Microsoft otključava Copilot AI unutar Office za preduzeća 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,