TrendMicro

Pejsmejker koji se rastvara komunicira sa pacijentom

Istraživači sa Univerziteta Northvestern napravili su srčani pejsmejker koji se rastvara, negirajući potrebu za procedurom za njegovo uklanjanje. Pejsmejker je prvobitno najavljen 2021. godine, ali u ovoj studiji, istraživači su poboljšali njegovu funkcionalnost.

PCPress.rs Image

Uređaj sada može da komunicira sa mrežom bežičnih senzora koji se nose na koži, a može čak i da komunicira sa pacijentom putem haptičkih povratnih informacija kako bi ih upozorio na problem, kao što je mala snaga. Uređaj takođe omogućava kliničarima da nadgledaju svoje pacijente tako što daljinski pristupaju podacima senzora.

Prolazni pejsmejker ima različite potencijalne upotrebe, uključujući za pacijente koji su upravo prošli operaciju srca i zahtevaju privremeni pejsing, one koji čekaju na trajniji uređaj i kod novorođenčadi rođenih sa određenim srčanim problemima kojima je potreban privremeni pejsing dok srce ne počne da normalno funkcioniše.

U svim slučajevima, izbegavanje druge procedure uklanjanja pejsmejkera ​​je velika prednost, ali ovaj sistem može učiniti mnogo više i uključuje seriju nosivih senzora koji mogu da prate veliki broj fizioloških parametara, uključujući električnu aktivnost srca, tonus mišića, kiseonik nivoi, temperatura, disanje i fizička aktivnost.

Pročitajte i:  Implantirani magneti za kontrolu proteze

PCPress.rs Image

Zanimljivo je da pejsmejker takođe može da komunicira sa pacijentom. Ovo se dešava preko malog haptičkog uređaja koji pacijent može da nosi bilo gde na svom telu. Kada dođe do problema sa pejsmejkerom, kao što je kvar ili slaba baterija, pejsmejker može upozoriti pacijenta pomoću haptičkog uređaja, različitim serijama vibracija koje odgovaraju različitim porukama o grešci.

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,