Proizvođač iPhone-a Foxconn beleži pad prihoda

Foxconn, najveći ugovorni proizvođač elektronike na svetu, prijavio je nagli pad prihoda u novembru nakon što se kompanija borila sa epidemijom Covida i nemirima radnika u najvećoj svetskoj fabrici iPhone-a u Kini.

PCPress.rs Image

Tajvanska firma, poznata i kao Hon Hai Precision Industry Co, navodi da je prihod prošlog meseca iznosio 551,1 milijardu novih tajvanskih dolara (14,7 milijardi dolara), što je više od 29% manje u odnosu na oktobar i preko 11% manje u odnosu na novembar 2021.

Foxconn navodi da je do pada došlo zbog toga što je „proizvodnja postepeno ulazila u period van sezone i deo pošiljki je pogođen epidemijom u Zhengzhou “. Kompanija nije dala više detalja

Zhengzhou, grad u Kini, dom je najveće svetske fabrike za sklapanje iPhone-a, koju vodi Foxconn .

Krajem oktobra fabriku u Zhengzhou pogodila je epidemija Covida, a Foxconn  se borio da je stavi pod kontrolu merama kao što su testiranje i izolacija zaraženih radnika i efektivno zaključavanje fabrike.

Mnogi radnici su pobegli iz fabrike ubrzo nakon izbijanja epidemije.

Prošlog meseca, zaposleni su se sukobili sa osobljem obezbeđenja u fabrici u Zhengzhou, a neki radnici su izašli na društvene mreže da iznesu svoje pritužbe zbog onoga što je izgledalo kao kašnjenje u isplatama bonusa. Foxconn  se kasnije izvinio za „tehničku grešku“ koja je izazvala probleme sa platama radnika.

Pročitajte i:  Masovna proizvodnja dva nova AirPods modela počinje u maju

U pokušaju da privuče radnike da se vrate u fabriku, Foxconn  je prošlog meseca najavio rundu bonusa.

Foxconn  se nije pozabavio retkim nemirima radnika u novembarskom ažuriranju prihoda, ali je rekao da je epidemija Covida pod kontrolom.

„Trenutno je ukupna epidemijska situacija stavljena pod kontrolu, a novembar je period koji je najviše pogođen epidemijom“, saopštila je kompanija.

„Pored preraspodjele proizvodnih kapaciteta različitih fabrika, počeli smo i sa zapošljavanjem novih radnika i postepeno idemo u pravcu vraćanja proizvodnih kapaciteta u normalu. Očekuje se da će izgledi za četvrti kvartal biti otprilike u skladu sa tržišnim konsenzusom“, dodaje se.

Investitori će sada pratiti bilo kakav uticaj na Apple, s obzirom da se oslanja na fabriku Zhengzhou za globalnu proizvodnju iPhone-a.

Ovo bi moglo negativno uticati na prihod Apple-a za 5 do 8 milijardi dolara, dodala je savetodavna firma.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,