Samoosetljivi električni veštački mišići

Očvršćavanje kontrakcijom mišića nije samo neophodno za povećanje snage, već i omogućava brze reakcije u živim organizmima. Uzimajući inspiraciju iz prirode, tim istraživača na Školi za inženjerstvo i nauku o materijalima Queen Mary uspešno je stvorio veštački mišić koji neprimetno prelazi između mekog i tvrdog stanja, a istovremeno poseduje izuzetnu sposobnost da oseti sile i deformacije.

PCPress.rs Image

Dr Ketao Zhang, predavač na Queen Mary i vodeći istraživač, objasnio je važnost tehnologije promenljive krutosti u aktuatorima nalik veštačkim mišićima. „Osnaživanje robota, posebno onih napravljenih od fleksibilnih materijala, sa samoosećajnim sposobnostima je ključni korak ka istinskoj bioničkoj inteligenciji“, rekao je dr Zhang.

Veštački mišić koji su razvili istraživači pokazuje fleksibilnost i rastegljivost sličnu prirodnom mišiću, što ga čini idealnim za integraciju u složene meke robotske sisteme i prilagođavanje različitim geometrijskim oblicima. Sa sposobnošću da izdrži više od 200 posto rastezanja duž pravca dužine, ovaj fleksibilni aktuator sa prugastom strukturom pokazuje izuzetnu izdržljivost.

Primenom različitih napona, veštački mišić može brzo da prilagodi svoju krutost, postižući kontinuiranu modulaciju sa promenom krutosti koja je preko 30 puta veća. Njegova naponska priroda pruža značajnu prednost u pogledu brzine odgovora u odnosu na druge vrste veštačkih mišića. Pored toga, ova nova tehnologija može da prati njegovu deformaciju kroz promene otpora, eliminišući potrebu za dodatnim senzorskim aranžmanima i pojednostavljujući kontrolne mehanizme uz smanjenje troškova.

Pročitajte i:  Najbrži humanoidni robot na svetu

Proces izrade ovog veštačkog mišića je jednostavan i pouzdan. Ugljenične nanocevi se mešaju sa tečnim silikonom korišćenjem tehnologije ultrazvučne disperzije i ravnomerno se oblažu korišćenjem filmskog aplikatora da bi se stvorila tanka slojevita katoda, koja takođe služi kao senzorski deo veštačkog mišića. Anoda je napravljena direktno pomoću meke metalne mreže, a sloj za aktiviranje je u sendviču između katode i anode. Nakon stvrdnjavanja tečnog materijala, formira se kompletan veštački mišić promenljive krutosti koji sam oseća.

Potencijalne primene ove fleksibilne tehnologije promenljive krutosti su ogromne, od meke robotike do medicinskih primena. Besprekorna integracija sa ljudskim telom otvara mogućnosti za pomoć osobama sa invaliditetom ili pacijentima u obavljanju osnovnih svakodnevnih zadataka. Integracijom veštačkih mišića koji sami osećaju, robotski uređaji koji se mogu nositi mogu da prate aktivnosti pacijenta i pruže otpor prilagođavanjem nivoa krutosti, olakšavajući obnavljanje mišićne funkcije tokom rehabilitacionog treninga.

„Iako još uvek postoje izazovi koje treba rešiti pre nego što se ovi medicinski roboti mogu primeniti u kliničkim okruženjima, ovo istraživanje predstavlja ključni korak ka integraciji čoveka i mašine“, istakao je dr Zhang. „Pruža nacrt za budući razvoj mekih i nosivih robota.”

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,