Stariji Android telefoni od septembra 2021. neće podržavati sigurne web lokacije

Mnogi će naredne godine morati da unaprede svoje Android uređaje, kako bi mogli da posećuju sigurne web-sajtove. To znači da će oni telefoni koji budu imali verzije operativnog sistema starije od 7.1.1 Nougat biti uskraćeni za mnoge internet sadržaje.

PCPress.rs Image

Problem će pogoditi veliki broj uređaja, a delimično će moći da se zaobiđe ako se preuzme Firefox, koji koristi sopstvene sertifikate. Uobičajeno je da developeri ne vode računa o podršci za starije verzije nekog operativnog sistema, ali bi ovaj problem mogao da osvetli i neke druge probleme koji postoje u okviru Android sistema za ažuriranje. Eksperti su utvrdili da oko 34% Android korisnika ima starije verzije operativnog sistema, a oni koji su telefone kupili 2016. ili 2017. godine (ili ranije) uskoro bi mogli da ostanu bez mogućnosti da posećuju veliki broj sajtova.

PCPress.rs Image

Veći proizvođači Android telefona su se već obavezali da nova ažuriranja za neku verziju operativnog sistema objavljuju tri godine od lansiranja, ali to neće uticati na sudbine onih koji telefone ne menjaju tako često, te uređaje koriste duže od navedenog perioda.

Pročitajte i:  Edge vs Firefox: Ratovi browsera 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,