BIZIT 2022

Stiže i telefon sa devet kamera

U poslednje vreme izgleda da se proizvođači telefona takmiče ko će imati više kamera na svom uređaju. I dok Apple i Samsung imaju na svojim uređajima dve kamere na poleđini, Huawei sa P20 Pro ima pozadi tri kamere, a LG za svoj sledeći flagship telefon planira ukupno pet kamera, proizvođač fotoaparata, Light, je ovu ideju odveo još dalje i planira telefon koji će pozadi imati do devet kamera.

Pre par godina, Light je izbacio na tržište L16 aparat, koji ima 16 objektiva. Deset ili više njih slikaju istovremeno, ali sa različitim žižnim daljinama, a aparat zatim kombinuje te odvojene slike u jednu fotografiju od 52MP. Sada, Washington Post izveštava da kompanija radi na tome da ovu tehnologiju implementira u telefon. Light je pokazao koncept i radni prototip telefona koji ima između pet i devet kamera – da, devet sa zadnje strane. Kompanija tvrdi da je telefon sposoban da snima fotografije sa 64MP, i da ima bolje performanse pri slabijem osvetljenju i nudi napredne efekte dubinske oštrine.

Međutim, sva ta sočiva i procesorska snaga koja je potrebna za spajanje svih tih pojedinačnih slika, ne dolazi jeftino. Kako navodi Washington Post, Light-ov aparat L16 sa 16 objektiva košta 1.950 dolara, što nam daje neku ideju kolika bi cena mogla da bude ako se ovaj telefon sa devet kamera ikada realizuje i izađe na tržište. Light kaže da će ovaj svoj pametni telefon sa više kamera najaviti kasnije ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,