Telekom operateri podstiču EU da natera Big Tech da plati troškove mreže

Telekom operateri lobirali su za finansijski doprinos američkih tehnoloških kompanija kao što su Alphabet Google, Meta Facebook i Netflix, rekavši da koriste ogroman deo internet saobraćaja u regionu. O najnovijem predlogu, koji nije prijavljen, raspravlja se u okviru telekom lobi grupe GSMA, udruženja koje predstavlja više od 750 mobilnih operatera.

PCPress.rs Image

„GSMA koordinira predlog koji govori o doprinosu velike tehnologije evropskim infrastrukturnim investicijama“, rekao je John Giusti, glavni regulatorni službenik GSMA, ne objašnjavajući sadržaj predloga.

Pismo će biti poslato šefu industrije EU u narednih pet do šest nedelja.

Google, Facebook, Netflix, Amazon nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Predlog dolazi uoči konsultacija bloka 27 zemalja o takozvanom doprinosu „poštenog udela“ od Google, Netflixa, Meta i Amazona , koji čine više od polovine internet saobraćaja.

Ove platforme odbacuju tu ideju i smatraju je porezom na internet saobraćaj.

Nedavno usvojeni australski zakoni u sopstvenom sukobu sa Google-om i Facebook-om su se pojavili kao najomiljenije oružje za telekom operatere u njihovom sporu sa Big Tech kompanijama, rekli su izvori.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Pravila, koja su prvo imala za cilj da primoraju tehnološke gigante da plaćaju sadržaj vesti na mreži, dozvoljavaju arbitru kojeg je imenovala australska vlada da odredi naknade ako kompanije iz velikih tehnologija i izdavači vesti ne uspeju da nađu zajednički jezik u vezi sa autorskim pravima.

News Corp Ruperta Murdocka postigla je prošle godine ugovor o isporuci sadržaja sa Metinim Facebook-om u Australiji prema pravilima, pomažući da se stavi tačka na spor zbog kojeg je gigant društvenih medija nakratko zatvorio hiljade stranica u zemlji.

Pod australijskom obavezujućom takozvanom „arbitražom o konačnoj ponudi“, strane moraju da pregovaraju u dobroj veri. Ali ako se ne može postići dogovor između njih, oni moraju da iznesu svoje ponude i da se prepuste arbitru da izabere jednu.

Cilj je ohrabriti tehnološke gigante i izdavače vesti da postignu sporazum pre nego što budu primorani da odu na ovu proceduru u krajnjoj instanci.

Telekom operateri koji su deo GSMA, uključujući neke od najvećih evropskih, kao što su Orange , Deutsche Telekom i Telefonica , slažu se da je australijski način najbolji pristup, kažu izvori .

Pročitajte i:  YouTube - muzička inteligencija sa velikim izdavačkim kućama 

Izvor: Reuters

 

Facebook komentari: