TrendMicro

U kom pravcu se kreću PC tehnologije?

Do sada smo se u prethodnim tekstovima više bavili spekulacijama i razmišljanjima zasnovanim na nekim istorijskim informacijama, ali i na istraživanjima renomiranih analitičkih kuća. Kada je reč o PC tehnologijama, stvar je mnogo jasnija, jer sami proizvođači već imaju definisane planove ne samo za 2018. već i za duži period.

4K kao novi standard

Iako se od HDR‑a očekivalo da postane nova perjanica razvoja monitora, ispostavilo se da je ova tehnologija mnogo više zaživela na televizorima, dok je njen uticaj na monitore gotovo neprimetan. Očekuje se da će 4K rezolucija u narednom periodu preuzeti primat i postati dominantna na novim modelima monitora, tokom ove i narednih godina. Iako je preko DisplayPort‑a 4K rezolucija postala dostupna još 2014, tek nedavno predstavljene AMD RX i NVIDIA GTX 10 serije grafičkih kartica sa implementiranim DisplayPort 1.4 obezbedile su 4K rezoluciju s protokom koji omogućava osvežavanje slike više od 60 Hz. Ove godine već su proizvedeni, ili se očekuje da počne proizvodnja, ACER, AOC i ASUS monitora sa 4K ekranima na 120 i više Hz, koji će uz to biti i HDR kompatibilni. Problem je cena tih monitora, koja će za mnoge korisnike biti nedostižna.

Pročitajte i:  AMD-ov Ryzen 7000 Eco Mode je prilično efikasan

Zbog 4K rezolucije, monitori velikih dijagonala, od 30 i više inča, postaće potreba, a ne luksuz. Bilo da su u pitanju ultraširoki (21:9) ili standardni monitori (16:9), biće nam potrebno više prostora na stolu. Igrači će se sigurno radovati. Nove grafičke kartice obezbediće im dovoljno snage da igraju najnovije igre u najvišim rezolucijama i s najvećim brojem detalja. Još samo da obezbede novac za nove monitore i nove grafike…

Zahuktava se rat procesora

Zaista je retka situacija da se za nekim dobrim proizvodom ne podigne velika prašina. U ovom slučaju za to je kriv i sam AMD. Nakon godina razočaranja, nova AMD‑ova Zen linija procesora zasjala je punim sjajem, ali je upravo istorijat ostavio traga i uneo crv sumnje među korisnike. Ipak, pokazalo se da je ta neverica neopravdana i AMD‑u moramo da skinemo kapu jer je Ryzen pravo remek‑delo, proizvod za koji mnogi kažu da je ponovo izumeo procesor. Ovako nešto je AMD‑u bilo očajnički potrebno kako bi osigurao svoju budućnost u narednim godinama. A nama korisnicima ponovo je nametnuta dilema oko kupovine procesora, o kojoj god da se kategoriji radi.

Pročitajte i:  Philips predstavlja nove USB-C monitore s web kamerom

U klasi radnih stanica možemo da biramo između Skylake X i Threadripper‑a, u srednjem segmentu između Coffee Lake i Ryzen 7, a u najnižoj klasi između Core i3 i Ryzen 3 procesora. Prvi Ryzen ipak nije bio idealan proizvod, što je potvrdio čak i Don Woligroski, AMD Desktop CPU Marketing Manager. On je izjavio da je Ryzen bio „najgori scenario za AMD“. Potpuno nova arhitektura nije bila dovoljno „ispeglana“ u trenutku izlaska na tržište i sadržala je memorijske i bagove u BIOS‑u, trošila je previše snage, a prosečne frekvencije rada morale su da budu snižene u odnosu na originalne planove.

Ryzen 2, koji bi trebalo da se pojavi u aprilu, nazvan Pinnacle Ridge, biće očišćen od svih tih grešaka. Očekuje se da će se proizvoditi u 12-nanometarskom proizvodnom procesu (za razliku od 14 nm procesa kod originalnog Ryzen‑a), imaće više osnovne radne frekvencije, trošiće manje struje, a najavljena su i dva nova čipseta (X470 i B450) koja će pratiti AM4 soket, čime će se očuvati kompatibilnost s prethodnim čipsetima. Sve to trebalo bi da podigne performanse Ryzen‑a u single‑core modu na nivo Skylake i Kaby Lake procesora, uz dodatno poboljšanje multi core performansi. AMD‑ov hibridni procesor Vega Raven Ridge APU donosi mnogo noviteta korisnicima budžetskih konfiguracija. Ova kombinacija procesora i grafičke kartice donosi četiri Zen jegra, 11 Vega GPU jezgara, kao i podršku za 8 megabajta L3 keša. To neće biti dovoljno baš za 4K igranje, ali će manje zahtevnim korisnicima koji se igraju na 1080p rezoluciji doneti sate i sate zabave za relativno malo novca.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Rešavanjem zagonetki do vrednih poklona

(Objavljeno u PC#252)

Pogledajte i:  Video nadzor kategorije – Sve za vaš video nadzor projekat
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,