BIZIT plus

Windows 11 – poboljšanje brzine osvežavanja monitora

Microsoft čini mnogo praktičnijim korišćenje više monitora visoke brzine osvežavanja sa Windows 11. Softverski gigant je počeo da testira ažuriranje za Windows 11 koje automatski prilagođava stope osvežavanja na više monitora u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje, što bi trebalo da poboljša potrošnju energije i čak može dovesti do toga da neki GPU-ovi ređe okreću svoje obožavaoce.

PCPress.rs Image

„Poboljšali smo logiku brzine osvežavanja kako bismo omogućili različite brzine osvežavanja na različitim monitorima, u zavisnosti od brzine osvežavanja za svaki monitor i sadržaja prikazanog na ekranu“, objašnjava Microsoft na blogu Windows Insider od prošle nedelje, koji je primetio Neowin. „Ovo će najviše pomoći kod više zadataka koji zavise od brzine osvežavanja, kao što je igranje igre i gledanje videa u isto vreme.“

Ako imate više monitora koji podržavaju visoke stope osvežavanja, njihovo pokretanje u punom potencijalu često povećava potrošnju energije vašeg GPU-a. Nvidia RTX 30- i 40-serije Founders Edition kartice takođe imaju nulti RPM režim, koji će obožavaoce držati na nuli čak i kada gledate video sadržaj na jednom monitoru. Ako dodate drugi ekran sa visokom brzinom osvežavanja, to često onemogućava režim nultog obrtaja u minuti i znači da GPU održava svoje ventilatore da se okreću ako imate oba monitora sa visokim brzinama osvežavanja.

Pročitajte i:  Activision QA - najveći američki sindikat u svetu video igara 

Microsoftov dodatak bi trebalo da znači da će ovi konkretni GPU-ovi održavati režim sa nultim brojem obrtaja u minuti, samo prelazeći na veće stope osvežavanja na različitim monitorima u zavisnosti od sadržaja koji se koristi ili prikazuje. Zaobilazno rešenje trenutno za održavanje režima nula obrtaja u minuti na više monitora je da ručno smanjite brzinu osvežavanja sekundarnog monitora.

Najnovije verzije Canary Channel-a za Windows 11 takođe uključuju poboljšanja dinamičke brzine osvežavanja (DRR) za laptopove. Ako je ušteda baterije omogućena, Windows 11 će sada smanjiti brzinu osvežavanja ekrana laptopa sve dok se režim uštede baterije ne onemogući.

Microsoft trenutno testira ova poboljšanja brzine osvežavanja u Windows 11 testnim verzijama i trebalo bi da budu dostupna svim korisnicima Windows 11 u narednim mesecima.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: