BIZIT plus

Zašto TikTok želi duže video zapise?

TikTok testira novi način da kreatori na platformi budu plaćeni — a postavljanje dužih video zapisa je uslov.

PCPress.rs Image

Kreativno je duže

Novi fond koji je objavljen, pod nazivom Program za kreativnost, nalazi se na beta testiranju u SAD, Francuskoj i Brazilu i potvrđuje ranije izveštavanje The Information o taktikama koje TikTok koristi da bi podstakao zaostali rast u SAD. Novi program je za sada otvoren samo po pozivu, ali će se proširiti i uključiti sve korisnike koji ispunjavaju uslove u budućnosti, kaže kompanija.

Da bi se kvalifikovali za program, korisnici će morati da imaju više od 18 godina, da prate referentne vrednosti pratilaca i pregleda videa i, što je najinteresantnije, da prave „visokokvalitetne, originalne video snimke koji su duži od jednog minuta“. Fokus na duže video snimke može biti iznenađenje za neke – na kraju krajeva, TikTok je bio taj koji je ubedio svaku drugu veliku kompaniju društvenih medija da ozbiljno shvati kratki video. Ali TikTok je na više načina signalizirao da će sadržaj dugog formata, uključujući strimove uživo, biti sve važniji za platformu u budućnosti.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Pozadina ovog lansiranja je ključna pritužba koju su kreatori imali prema kompaniji: korisnici su rekli da ne zarađuju dovoljno novca od originalnog fonda za kreatore. TikTok kaže da će novi program „podsticati kreativnost , generisati veći potencijal prihoda i otključati uzbudljivije prilike u stvarnom svetu“, ali nije ponudio nikakvu jasnoću o obimu novog programa ili koliko učesnici mogu da očekuju da zarade.

Nepoznata suma novca

Portparol TikToka Zachary Kizer rekao je za Verge da kompanija u ovom trenutku nije u mogućnosti da podeli koliko će novca ući u novi program. Kizer je precizirao da uplate nisu dolazile od podele prihoda od oglasa i da će isplate biti izračunate korišćenjem kvalifikovanih pregleda i RPM-a, što je cifra koja zauzvrat može da varira na osnovu pokazatelja kao što su angažovanje video snimaka i region publike.

Kreatori koji su deo prvobitnog fonda imaće opciju da pređu na Beta program za kreativnost, ali neće moći da se vrate nazad. Prvobitni fond, najavljen 2020. godine, imao je fond od milijardu dolara za učesnike, koji je trebalo da bude isplaćen tokom tri godine. Meta je obećao da će potrošiti milijardu dolara do kraja 2022. na kreatore; U međuvremenu, YouTube nudi značajan program podele prihoda kreatorima sadržaja koji prave kratke filmove, pri čemu YouTube zadržava 55 odsto, a 45 odsto daje kreatorima.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

TikTok-ov zaokret ka dužim video zapisima odvija se postepeno. Neprekidno se povećava dužina video snimaka koje korisnici mogu da naprave, prošireni alati za hostovanje (i monetizaciju) striminga uživo, a kompanija uranja svoje prste u događaje uživo, poput predstojećeg takmičenja u trivijalnosti. A kupovina uživo – u kojoj gledaoci kupuju artikle direktno iz striminga uživo – mogla bi biti unosan tok prihoda ako TikTok uspe da ga uhvati u SAD. Kompanija je u novembru potvrdila da testira kupovinu u aplikaciji u SAD nakon što je prethodno bila ograničena na druge zemlje.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,