Ikotek

Aplikacija Inclusio olakšava život osobama sa invaliditetom

PCPress.rs Image

Bojan Martinović i njegov tim razvili su aplikaciju nazvanu Inclusio koja ima za cilj da olakša svakodnevni život osobama sa različitim oblicima invaliditeta, a isto tako donosi koristi i objektima od javnog značaja.

Inclusio tim trenutno ima više od 100 korisnika

Svakodnevne poteškoće kao što su saobraćajna gužva, čekanje u redu, neregulisani gradski prevoz i radovi na putu predstavljaju poseban izazov osobama s invaliditetom. Oni često zahtevaju posebne uslove, kao što su rampe za invalidska kolica, signalizacija za slepe i slabovide, i druga sredstva koja im olakšavaju život. U Srbiji, takvih rešenja nema dovoljno da bi se postigla potpuna inkluzivnost. Kao rezultat toga, osobe s invaliditetom često moraju unapred znati gde im je omogućen pristup, a gde ne.

Inspirisan ovim izazovima, Bojan Martinović je razvio Inclusio, sistem koji olakšava svakodnevne aktivnosti osobama s invaliditetom. Inclusio se sastoji od dve aplikacije: korisničke aplikacije namenjene osobama s invaliditetom i partnerske aplikacije koju koriste objekti od javnog značaja.

Osnovna funkcionalnost sistema omogućava obaveštavanje zaposlenih u objektima o prisustvu osoba s invaliditetom i specifičnim potrebama koje treba ispuniti. Korisnici mogu pregledati sve lokacije gde je implementiran sistem Inclusio i najaviti svoj dolazak pružajući potrebne informacije o svojim potrebama.

Pročitajte i:  AI i globalna regulativa

Kada se korisnici nađu ispred objekta ili unutar njega, mogu jednostavno pozvati pomoć jednim klikom. Ovo obaveštava zaposlene u objektu o tipu invaliditeta korisnika, načinu interakcije i specifičnim potrebama. Na taj način, osobe s invaliditetom mogu dobiti neophodnu pomoć bez potrebe da sami prevazilaze prepreke i objašnjavaju svoje probleme.

Bojan Martinović je došao na ideju za razvoj sistema Inclusio prepoznajući stvarne potrebe osoba s invaliditetom. Takođe, imajući lično iskustvo suočavanja s izazovima slepih i slabovidih osoba od svoje treće godine, imao je duboko razumevanje i empatiju prema korisnicima kojima se obraća. Razvoj sistema započeo je tokom svojih master studija, a ideja je evoluirala u rešenje koje sada pomaže osobama s različitim tipovima invaliditeta.

Inclusio komercijalizuje svoju aplikaciju i ima nameru da se širi na globalno tržište. Biznis model se bazira na mesečnoj pretplati koja zavisi od broja lokacija na kojima se koristi aplikacija, i nudi korisnicima obuku, podršku, i instrukcije za pružanje pomoći osobama s invaliditetom.

Inclusio tim trenutno ima više od 100 korisnika, a planira da širi broj lokacija na kojima je aplikacija implementirana. Takođe, planira da implementira funkcionalnosti bazirane na veštačkoj inteligenciji kako bi dodatno olakšao korišćenje aplikacije za korisnike.

Pročitajte i:  Dobrodošli u teretanu sa veštačkom inteligencijom (AI) koju vode virtuelni treneri! 

Krajnji cilj Inclusio tima je da njihova aplikacija postane “superaplikacija” projektovana prema potrebama osoba s invaliditetom.

Izvor: Netokracija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *