Top50 Glas publike

IT infrastruktura: Pratite li IT trendove?

Na poslovično dinamični razvoj IT tehnologija dodatno je uticala situacija s pandemijom i dala mu nove pravce. Da li u novim tendencijama možete naći neku korist, priliku za posao ili samo glavobolju?

PCPress.rs Image

Bilo da su u pitanju tehnološki ili organizacioni trendovi, korisno je da ih znate, jer će vam to sigurno pomoći da donesete važne odluke koje će unaprediti vaš data centar, povećati mu efikasnost, a neretko i sniziti cenu eksploatacije.

Trend 1: Energetska efikasnost – trka na duge staze

Iako se pokazalo da se predviđanja iz 2010. o rastu potrošnje energije u IT sektoru nisu obistinila i da je u poslednjoj deceniji brzina rasta potrošnje smanjena zahvaljujući povećanju energetske efikasnosti, najnovije prognoze predviđaju rast potrošnje energije za oko 21 odsto do 2025. godine.

Udeo potrošnje u cloud data centrima porastao je sa 10 odsto u 2010. na 35 odsto u 2018, a očekuje se da dostigne 60 odsto do 2025. Edge data centri takođe troše sve više energije i do 2025. dostići će udeo od 12 odsto od ukupne potrošnje.

I pored znatnog tehnološkog napretka, sve je manje mesta za uštede u energiji jer su tehnički sistemi dostigli svoje fizičke granice, pa su dalja unapređenja sve teža i kompleksnija. Pored hardverskih rešenja, smanjenje potrošnje zahteva i razmatranje mogućih unapređenja u sferi softvera, naročito onih aplikacija koje zahtevaju intenzivnu obradu podataka, kao što su AI i blockchain tehnologije.

Pročitajte i:  Aplikacija „Bebbo”: Tehnološke inovacije kao nove snage roditelja

PCPress.rs Image

Evropski Code of Conduct za energetsku efikasnost data centara prepoznaje još neke smerove mogućeg razvoja rešenja za smanjenje potrošnje:

 • Korišćenje efikasnijih sistema hlađenja.
 • Korišćenje otpadne toplote za grejanje naselja, na primer.
 • Virtuelizacija softvera i maksimalno iskorišćenje servera.
 • Usklađivanje rada svih komponenti u pogledu energetske efikasnosti.
 • Korišćenje obnovljivih izvora energije.
 • Izgradnja data centara u oblastima hladnije klime.

Trend 2: Novi ciljevi kao odgovor na moguće krize

Pandemija je zatekla mnoge IT sisteme nespremne da odgovore na nove zahteve i uslove rada tokom karantina. Prema istraživanju Uptime instituta, mnoge firme uključuju pripremu za pandemijske uslove u cilju održanja kontinuiteta poslovanja. Ovo se odnosi na tehničke kapacitete, ali još više na organizacione elemente. Primenjuju se kraći ciklusi čišćenja, zdravstvena provera korisnika, češće menjanje vazdušnih filtera i veće zalihe rezervnih delova. Unapređuju se procedure održavanja, formiraju dovoljne zalihe goriva, popunjavaju kadrovski resursi i uvode druge mere:

 • Više automatizacije i daljinske administracije.
 • Povećanje pouzdanosti lokalne opreme.
 • Distribuiranje opreme i servisa u cilju pouzdanog funkcionisanja i oporavka od katastrofa.
 • Korišćenje gotovih rešenja lakih za implementaciju u slučaju potrebe.
 • Prelaz s planskog na prediktivno održavanje.
 • Promena smernica za nabavku.
Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

Trend 3: Standardizovane tehnologije preuzimaju primat

PCPress.rs ImagePored već prisutnih rešenja koja koriste toplotu data centara za zagrevanje stanova i drugih načina za efikasno iskorišćenje otpadne energije, sve više se radi na standardizovanim visokoefikasnim rešenjima za data centre.

U mega data centrima, kakav su na primer Amazon, Google ili Microsoft, nove, otvorene tehnologije se istražuju i primenjuju. Primer je Open Compute projekt, koji redefiniše hardver i čini ga efikasnijim, fleksibilnijim i skalabilnim. Cilj je da oprema ponudi veći izbor opcija, bolje prilagođenje i smanjenje troškova implementacije.

Jedan od trendova u okviru OCP je prelazak sa AC na DC napajanja. Smanjuje se zapremina opreme, uklanjaju dodatne slabe tačke i povećava energetska efikasnost. Primenom DC napajanja, olakšana je skalabilna i fleksibilna ugradnja opreme.

Trend 4: Povećanje potražnje za rekovima

Ključna je brzina implementacije: zbog toga se insistira na potpuno opremljenim rekovima, spremnim za ugradnju. Rast broja servera i količine opreme zahteva standardno, kvalitetno i pouzdano rešenje za njen smeštaj, sa isto tako jednostavnom i efikasnom implementacijom sistema napajanja, hlađenja, sigurnosti…

Rittal rešenja za rekove uklapaju se u ove trendove, a novi proizvodi su posebno prilagođeni masovnoj upotrebi i, po potrebi, novim tehnologijama i standardima kao što je OCP.

Pročitajte i:  Intervju: Važan korak napred u razvoju digitalnog društva

PCPress.rs Image

Primer primene je Chindata data centar u Kini, gde je instalirano više od 8.000 rekova prilagođenih potrebama korisnika, s visinom do 52U, hladnim zonama, adijabatskim hlađenjem i drugim rešenjima za visoku pouzdanost i efikasnost.

Trend 5: Korisnici očekuju rešenja po sistemu ključ u ruke

Ne interesuju nas proizvodi, već rešenja – ovo ćete sve češće čuti od kupaca. Primer je implementacija Edge data centara, mikrorešenja koja se moraju implementirati lako, brzo i jednostavno, s visokim nivoom performansi i bez glavobolja za kupca. Smešteni na udaljenim lokacijama, Edge DC zahtevaju automatizaciju, daljinski nadzor i upravljanje i nizak potreban nivo održavanja. Na ceni su rešenja koja sama vode računa o sebi i otporna su na sve uticaje okoline.

PCPress.rs Image

Zbog toga Rittal s partnerima nudi integraciju standardnih Micro DC rešenja, potpuno zaštićenih Edge data centara malog obima, sa svim tehničkim i zaštitnim sistemima integrisanim u gotovo, ključ u ruke rešenje.

Ako mislite da ste u grupi korisnika koji prate neki od ovih trendova, javite nam se za implementaciju rešenja koja ih podržavaju!

Korisna adresa: Vesimpex.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,