Microsoft update opet pravi probleme

Ažuriranje Windows operativnog sistema obično se radi po automatizmu. U teoriji je reč o akciji koja će dodatno unaprediti sistem, ukloniti bagove i ubrzati rad. U praksi Microsoft update 1809 opet pravi probleme.

PCPress.rs Image

Nakon objave da oktobarski update 1809  ima fatalni bug koji briše podatke iz My Documents, kompanija je u prvom trenutku ignorisala žalbe korisnika. Kako se priča širila, Microsoft je konačno reagovao i ispravio problem koji je bio vezan za One Drive backup. Nakon par dana primirja, pojavio se novi problem vezan za ovaj ozloglašeni update.

Microsoft update ima problem sa HP mašinama

Korisnici Hewlett-Packard (HP) uređaja prijavili su probleme sa ažiraranjem. Ispostavilo se da prilikom instalacije izađe svima omiljeni plavi ekran smrti. Na Microsoft forumu, HP korisnici su se žalili da su iskusili ovaj problem. Korisnik koji se predstavio kao Mikael Sillman postavio je svoje iskustvo, uz komentar da je čuo da probleme imaju i Dell korisnici:

“Nakon instaliranja updatea moj HP EliteDesk 800 G3 kompjuter je odbio da se restartuje, nakon čega se pojavila poruka BSOD WDF_VIOLATION”

Navedena greška upućuje na problem sa Windows Driver Frameworkom. U diskusiji na forumu, korisnici su došlo do zaključka da je greška povezana sa fajlom drajvera za HP tastaturu HpqKbFiltr.sys. Navedeno je da bi preimenovanje ovog fajla rešilo problem.

Pročitajte i:  MS Office 2021 biće objavljen 5. oktobra

blue screen of death windows

Na Redditu je takođe vođena slična rasprava gde su se pojedini korisnici požalili da im ni ovo nije rešilo problem. Izlgeda da se ništa neće sa sigurnošću rešiti dok se ne jave Microsoft i HP.

Automatsko ažuriranje je loše rešenje?

Kontinuirani problemi vezani za Microsoft update 1809 izazvali su i diskusiju među ekspertima. Glavna tema je bila – da li automatska ažuriranja donose više problema nego što ih rešavaju? Jasno je da loše kodiranje može da dovede do gubljenja podataka, ali da li je to moguće izbeći isključlivanjem automatskog ažuriranja.

“Eto zašto su automatska ažuriranja opasna”, prokomentarisao je Steve Bellovin, profesor na Kolumbija univerzitetu. S druge strane Barton Gellman, novinar Washington Posta, smatra da auto-update donosi više koristi nego što pravi štete.

Pročitajte i:  Yubico ključ: Otisak prsta umesto lozinke

Stav na ovu temu zavisi pre svega od toga da li ste se ikad opekli na Windows update. Ukoliko vam dosadi Windows operativni sistem, uvek možete da pređete na alternativne operativne sisteme.

Izvor: The Register

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,