Minijaturni robot koji menja oblik i ima veliki uticaj

Inženjeri u CU Boulderu dizajnirali su robota nazvanog CLARI, što je skraćenica za Compliant Legged Articulated Robotic Insect, koji ima potencijal da pomogne osobama koje prve reaguju nakon velikih katastrofa na potpuno nov način.

PCPress.rs Image

Nekoliko ovih robota može lako da stane na dlan vaše ruke, a svaki je teži manje od loptice za ping pong. CLARI može da transformiše svoj oblik iz kvadratnog u dugačak i vitak kada mu okolina postane skučena, rekla je Heiko Kabutz, doktorand na Odseku za mašinstvo Paul M. Rady.

Trenutno, CLARI ima četiri noge. Ali dizajn mašine omogućava inženjerima da mešaju i usklađuju njene dodatke, potencijalno dovodeći do nekih divljih i vijugavih robota.

„Ima modularni dizajn, što znači da je veoma lako prilagoditi i dodati još nogu“, rekla je Kabutz. „Na kraju bismo želeli da napravimo osmonogog robota u stilu pauka koji bi mogao da hoda preko mreže.

CLARI je još uvek u povoju, dodao je Kaushik Jayaram, koautor studije i docent za mašinstvo na CU Boulder. Robot je, na primer, vezan za žice, koje ga snabdevaju energijom i šalju mu osnovne komande. Ali on se nada da bi, jednog dana, ove male mašine mogle samostalno da puze u prostore gde nijedan robot nije puzao ranije – poput unutrašnjosti mlaznih motora ili ruševina srušenih zgrada.

Pročitajte i:  Harvardski robotski egzoskeleton može poboljšati hodanje i smanjiti padove 

U svom najosnovnijem obliku, robot je oblikovan kao kvadrat sa jednom nogom duž svake od četiri strane. Međutim, u zavisnosti od toga kako stisnete CLARI, može postati šira, kao rak, ili izduženija, poput bubašvabe. Sve u svemu, robot može da se promeni od oko 34 mm (1,3 inča) širine u svom kvadratnom obliku do oko 21 mm (0,8 inča) širine u svom izduženom obliku.

Svaka CLARI-jeva noga funkcioniše skoro kao nezavisni robot — sa sopstvenom pločom i dvostrukim aktuatorima koji pomeraju nogu napred i nazad i sa jedne na drugu stranu, slično ljudskom zglobu kuka. Teoretski, ta modularnost bi mogla omogućiti CLARI robotima da poprime širok spektar oblika.

„Ono što želimo su roboti opšte namene koji mogu da menjaju oblik i prilagođavaju se bez obzira na uslove okoline“, rekao je Jayaram. „U životinjskom svetu to bi moglo biti nešto poput amebe, koja nema dobro definisan oblik, ali može da se menja u zavisnosti od toga da li treba da se kreće brzo ili da proguta hranu.

Pročitajte i:  Dvonogi robot kojeg pokreću mišići 

On i Kabutz vide svoj trenutni dizajn kao prvi u nizu CLARI robota za koje se nadaju da će postati manji i okretniji. U budućim iteracijama, istraživači žele da ugrade senzore u CLARI kako bi mogao da otkrije i reaguje na prepreke. Grupa takođe ispituje kako da robotu da pravu mešavinu fleksibilnosti i snage, rekla je Kabutz – zadatak koji će biti samo teži što tim bude dodao više nogu.

Na kraju, tim želi da razvije robote koji menjaju oblik koji se ne kreću samo kroz laboratorijsko okruženje, već i složen, prirodan prostor – u kome će mašine morati da se odbijaju od prepreka poput drveća ili čak vlati trave ili da se probijaju kroz pukotine između stena i nastavi dalje.

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,