Unity će otpustiti još 25% radne snage 

Samo nekoliko nedelja nakon poslednjeg kruga otpuštanja, Unity ponovo smanjuje svoju radnu snagu. Ovog puta, oko 1.800 zaposlenih će ostati bez posla u narednim nedeljama jer kompanija pokušava da poboljša svoje finansijske performanse nakon teške godine. 

Unity je proizvođač softvera za video igre koji se široko koristi u industriji video igara. Neke popularne igre koje su razvijene pomoću Unity-ovog softvera uključuju Cuphead, Ori and The Blind Forest (i njegov nastavak), Hearthstone, Cities: Skilines (i njegov nastavak), Hollow Knight i Beat Saber. Glavni konkurent Unity-a je Epic Games, kompanija koja stoji iza Fortnite-a i Unreal Engine-a. 

U podnesku SEC-a (Securities and Exchange Commission), Unity kaže da sprovodi ovu novu rundu otpuštanja jer se „restrukturira i ponovo fokusira na svoj osnovni posao, i da se pozicionira za dugoročan i profitabilan rast“. 

Prošle godine, nakon sprovođenja tri kruga otpuštanja, kompanija je pokušala da poboljša svoje finansije promenom strukture naknada za softver. Prema staroj šemi cena, nezavisni programeri koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje mogli bi da koriste Unity besplatno. 

Pročitajte i:  Epic Games: LOVE je nova besplatna igra

Kada pređete taj prag i ostvarite između 100.000 i 200.000 dolara prihoda, morali biste da platite 399 dolara po korisniku godišnje. Veći studiji za video igre morali bi da plate 1.900 dolara po korisniku godišnje. 

Sa promenom cena, kompanija je rekla da će programeri morati da plate 0,15 do 0,20 dolara za svaku instalaciju igre nakon 200.000 instalacija. A ako ste programer mobilnih igara ili radite na besplatnoj igrici, možete vrlo brzo preći taj prag. 

Mnogi programeri su izrazili svoju zabrinutost i Unity je na kraju prilagodio svoje planove novom komplikovanom strukturom cena koja nije striktno zasnovana na naknadi po instalaciji. Kompanije sa više od milion dolara prihoda mogu da biraju da li bi radije plaćale naknadu po korisniku ili udeo u prihodu od 2,5%. Što je još važnije, nova politika cena se ne primenjuje na postojeće Unity igre

Pa ipak, ta kontroverza je imala neke široke posledice pošto su mnogi programeri izgubili veru u kompaniju. Ubrzo nakon toga, izvršni direktor Unity John Riccitiello je dao ostavku. James Whitehurst, bivši predsednik Red Hata, trenutno obavlja funkciju privremenog izvršnog direktora. 

Pročitajte i:  Uštedite preko 70 evra: Epic Games poklanja dve nove igre

U novembru, Unity je rekao da je pritisnuo dugme za „resetovanje“ kompanije. A čini se da su današnja otpuštanja povezana sa ovim naporima za restrukturiranje. 

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,